Foto: Blanca Blay

(ACN) El 061 Salut Respon constata que les consultes vinculades al suïcidi han crescut notablement aquest 2022 si es comparen amb les que rebien just abans de la pandèmia. Mentre que el 2019 les trucades lligades a ideació suïcida o les lesions autoinfligides eren unes 35 setmanals, aquest any han augmentat fins a les 178 setmanals. Ho ha assegurat la cap de la Unitat d’Atenció No Presencial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Núria Torres.

Una taula especialitzada per als casos de risc elevat

Per això, des d’aquest dilluns s’ha creat la taula especialitzada de professionals de salut mental per atendre casos de risc elevat de suïcidi. Aquesta taula, dins del 061, incorpora personal d’infermeria i psicologia i, per primera vegada, també la figura d’un psiquiatre que actua principalment com a consultor. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha apuntat que gairebé 6.000 persones van trucar al 061 l’any 2021 amb alguna ideació suïcida. Per tot plegat, s’ha considerat que calia articular una taula de resposta específica, de la qual en formen part una cinquantena de professionals entre infermers i psicòlegs.

La cap de la Unitat d’Atenció No Presencial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha recordat que el 061 atén des de fa temps consultes de salut mental, però ha destacat que amb la taula especialitzada es fa un pas més endavant. Per això, ha fet una crida a la ciutadania a confiar-hi i trucar al telèfon si ho necessiten. “Estem a la seva disposició”, ha dit.

Una de les novetats rellevants arran de la creació de la taula és l’activació del Codi Risc Suïcidi des del 061 Salut Respon. Fins a aquest moment aquest codi només es podia activar des del servei d’urgències d’un hospital general. Ara, però, el psiquiatre de la taula especialitzada del 061 podrà activar-lo si ho considera.

A efectes pràctics, la possibilitat d’activar aquest codi representarà que si qui truca és menor d’edat se’l visitarà abans de tres dies, mentre que si és major d’edat serà abans de deu dies. Segons ha explicat el director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar, Víctor Pérez, que és un dels psiquiatres que ara formen part de la taula especialitzada, això permet assegurar la vinculació amb la xarxa sanitària.

Segons ha xifrat Argimon, el Codi Risc de Suïcidi va registrar uns 4.500 episodis de conducta suïcida a Catalunya mentre que el 2021 se n’han registrat 6.520.