(ACN) El Govern està analitzant si és possible “mantenir almenys per als municipis més grans i amb una incidència més alta el toc de queda” després de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), segons ha afirmat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La consellera ha assenyalat que preveuen prendre la decisió corresponent aquest divendres al matí. Vilagrà ha defensat que el toc de queda és una mesura que els experts diuen que “ha funcionat” i ha justificat que plantegessin mantenir-lo perquè Catalunya es troba encara en “risc alt” de la covid-19 i la pressió hospitalària continua sent molt elevada. Vilagrà ha afegit que reforçaran els dispositius policials per evitar botellades als carrers. A Barcelona, el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana reforçaran els dispositius conjunts d’una a sis de la matinada.
“Els jutges no haurien de fer d’epidemiòlegs”
En una atenció als mitjans, Vilagrà ha afirmat que els jutges “no haurien de fer d’epidemiòlegs” sinó avaluar el que els experts plantegen i ha assegurat que el toc de queda ha estat “una bona mesura” per fer baixar la incidència de la covid-19 en les darreres setmanes. Així doncs, el govern està estudiant ara quines alternatives té després de la decisió del TSJC i, més enllà de les possibles accions, preveu reunir-se amb els representants municipals per avaluar la resolució i veure com pot reajustar les mesures.
A més, l’executiu català assenyala que, a més de la situació actual de la pandèmia, l’augment de la mobilitat associada a l’estiu i la variant Delta, justificaven “l’adopció, temporal i acotada” del toc de queda i assegura que comparteix que aquesta restricció “ha de ser una mesura excepcional”. El govern lamenta que el tribunal “no hagi estimat el gruix de les argumentacions tècniques exposades” en l’informe que acompanyava la sol·licitud d’autorització de les mesures que el Govern considera necessàries. Segons l’executiu, l’informe de l’Agència de Salut Pública exposava que no hi ha hagut “encara prou temps” per observar “un impacte sostingut i elevat” en la baixada dels indicadors de la pandèmia, sobretot dels ingressos a planta, amb 1.517 pacients, i a les UCI, amb 499. Tot i la millora, els indicadors “condicionen una situació de risc molt alt a Catalunya”, recullen des de Govern.