El toc de queda desapareixerà a partir d’aquest divendres a Barcelona i altres municipis. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha pronunciat sobre la petició del govern català d’allargar una setmana més el toc de queda a 148 municipis, juntament amb altres restriccions. I ha sentenciat que, en referència al toc de queda, només l’accepta a 19 municipis, entre els quals no hi ha Barcelona.

Es tracta d’aquelles localitats amb més de 5.000 habitants on la incidència acumulada és de 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. El govern havia demanat endurir aquest criteri a 125 casos per cada 100.000 habitants per poder mantenir el toc de queda a més municipis, com Barcelona, però els magistrats consideren que el canvi no està prou justificat.

A la resolució, el TSJC argumenta que a l’informe del departament de Salut no s’explica la raó per la qual es vol canviar ara l’índex d’incidència acumulada ni perquè no es va aplicar aquest criteri des del principi. Amb això, els magistrats apunten que la Generalitat no ha exposat arguments per justificar que la mesura és proporcionada.

El tribunal tampoc accepta la petició d’aplicar el toc de queda a 23 municipis que no tenen la incidència acumulada que s’estableix com a límit però estan envoltats pels que sí la tenen. Sobre aquest punt, els magistrats han dit que la mesura “manca de manera evident de la necessària justificació”.

Els municipis on sí que es manté el confinament nocturn són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d’Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

El que el tribunal sí ha acordat mantenir a tot Catalunya són les restriccions com la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones i la restricció de l’horari de totes les activitats fins a les 0.30 h. A més, els assistents a esdeveniments d’oci o culturals han d’estar asseguts i han de mantenir la distància interpersonal de dos metres i mig.

Un mes encadenant pròrrogues

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar llum verda al confinament nocturn per primer cop el 16 de juliol. En aquell primer toc de queda, es restringia a les poblacions de més de 5.000 habitants amb una incidència de més de 400 casos per cada 100.000 habitants. Això es va traduir en 161 municipis. Dies més tard, el 20 de juliol, la Generalitat va ampliar el llistat de localitats amb confinament nocturn de 161 a 165. L’evolució de les xifres epidemiològiques va modificar els municipis implicats per les restriccions fins als 176 municipis actuals.