L’Institut Català de la Salut (ICS) ha desenvolupat quatre algoritmes d’intel·ligència artificial propis que han permès millorar el diagnòstic del càncer de mama a partir de la quantificació de quatre biomarcadors (HER2, Ki67, receptors d’estrògens i receptors de progesterona). Aquesta tecnologia ja s’ha aplicat en prop de 600 possibles casos de càncer de mama al conjunt de la xarxa d’hospitals de l’ICS i ja es treballa per desenvolupar, també, algoritmes per al diagnòstic del càncer de pulmó, a partir del 2024.

Aquests avenços s’han fet en el marc del projecte Digipàtics, que l’ICS va començar a desplegar l’any 2021. Fins ara, s’han digitalitzat més dos milions de vidres amb mostres microscòpiques de teixits i cèl·lules, i ja es disposa d’una gran base de dades de casos per a la recerca i la docència i a partir dels quals s’han desenvolupat algoritmes d’intel·ligència artificial per afinar els diagnòstics de determinades patologies. 

La xarxa d’anatomia patològica més gran d’Europa

Les mostres pertanyen als serveis d’Anatomia Patològica dels set hospitals de l’ICS que disposen d’aquesta especialitat: l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari de Girona Doctor Trueta, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, l’Hospital Universitari Joan XXIII, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Això ha permès posar en marxa la xarxa d’anatomia patològica més gran d’Europa, perquè ara els 168 professionals de patologia d’aquests centres poden compartir casos, diagnòstics i coneixements en temps real. “Aquest sistema facilita que el recompte de biomarcadors sigui més ràpid, més segur i que els diagnòstics siguin reproduïbles”, explica Jordi Temprana, que és metge adjunt al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. La imatge s’ofereix amb un nivell de precisió cel·lular.  

Projecte Digipàtics

El projecte Digipàtics ha rebut una injecció econòmica de quatre milions d’euros per part dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Pel que fa als algoritmes d’intel·ligència artificial, l’ICS ha signat un conveni específic amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) perquè els desenvolupi.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va ser pioner, el 2021, en el desplegament del Digipàtics, que ara ja té els 24 escàners d’alta precisió distribuïts pels set hospitals que formen part del projecte i capacitat per escanejar el milió de mostres que es generen cada any a la xarxa d’hospitals de l’ICS, una xifra que es preveu que creixi de forma constant durant els propers anys.