Els ancians que han superat un infart tenen més possibilitats de morir o tornar a patir un accident vascular si tenen altres problemes de salut. Així ho demostra un estudi elaborat a València. Juntament amb una investigació realitzada a Catalunya, les dades demostren que les persones grans amb indicadors de fragilitat tenen un pronòstic pitjor. JUDITH CUBEDO, Institut Català Ciències Cardiovasculars "Los que tenían demencia y enfermedad cardiovascular presentaban unos trombos más compactos, más difíciles de disolver que estarían más tiempo en los órganos y presentarían más daños, como en el cerebro." Investigadors de Madrid han recollit dades de més d'un centenar de persones centenàries. L'electrocardiograma d'aquests pacients presentava problemes en un 91% dels homes i el 65% de les dones que, tot i això, han sobreviscut gràcies a un cor fort. Les conclusions, segons els experts, demostren que la prevenció funciona. MANUEL MARTÍNEZ SELLÉS, cardiologia de l'Hospital Gregorio Marañón "Muy poquitos habían fumado, el consumo de alcohol era muy bajo, se mantenían activos después de los 65 años casi la totalidad. También hay un componente genético, que la mayoría tienen familiares de más de 90 años." Metges i científics catalans han comprovat que, en les persones que tenen insuficiència cardíaca, la desnutrició dobla el risc de mort o d'ingrés. Es tracta de pacients que tenen una alimentació inadequada o bé no absorbeixen correctament els nutrients. Les dades indiquen també que les persones que pateixen problemes vasculars poden veure agreujat el seu estat si tenen anèmia: el dèficit de glòbuls vermells eleva el risc de mort en un 40% en comparació amb les no anèmiques.

La presència de fragilitat en ancians que ja han patit un infart triplica les probabilitats de mort o reinfart. Segons una investigació en què s’han analitzat pacients de més de 65 anys amb indicadors de fragilitat (disminució de les reserves i la resistència de  l’organisme, discapacitat física, discapacitat instrumental i cognitiva o presència d’altres malalties), i de totes la  que més influeix en la recuperació del pacient és la  fragilitat, fins i tot per sobre de la seva edat.

D’altra banda, s’ha estudiat que els factors de reducció del risc cardiovascular, així com portar una vida sana i no tenir antecedents familiars, són algunes de les causes que expliquen la longevitat i resistència dels cors de les persones centenàries. Les dades mostren que gairebé tots els participants (118 ancians) tenien hàbits de vida saludables i, tot i que tots tenien alteracions en els electrocardiogrames, la immensa majoria qualificaven de bo o molt bo el seu estat de salut.

Una altra de les investigacions demostra que la desnutrició, entesa comuna dieta deficient o una mala absorció dels nutrients, dobla el risc de morir o ingressar a l’hospital per insuficiència cardíaca. Una de les conclusions de l’estudi (desenvolupat en dos anys a Catalunya amb 214 pacients de 69 anys de mitjana) és que “la  desnutrició és més potent com a factor pronòstic que l’índex de massa corporal (IMC) o el percentatge de greix.