S'hi van trobar 5.500 objectes a punt per posar-se a la venda. Hi havia des de bosses de mà o ulleres fins a roba interior, i fins i tot telèfons mòbils falsificats. Tot plegat, està valorat en més de mig milió d'euros, una xifra que fa pensar als investigadors que es tracta d'un dels punts de distribució més importants de la ciutat. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Hi havia com una mena de dispositiu de una sèrie de gent que estaven per allà al voltant i en cas que observaven persones que no eren del barri ho comunicaven i això feia que s'interrompessin les negociacions entre els venedors i els distribuïdors i s'amaguessin." En l'escorcoll es van detenir dues persones, entre elles el responsable de la xarxa, que presumptament subministrava mercaderia als venedors ambulants. Es calcula que cada dia hi anaven a buscar material entre 80 i 100 manters. Segons la Guàrdia Urbana, desarticular els punts de distribució és un pas més per posar fi al "top manta" a la ciutat. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Hem buscat cap als centres de distribució amb l'aspiració d'arribar més amunt, als grans centres de distribució de totes aquestes mercaderies." L'operació va començar fa gairebé mig any, el mes de maig. Per intentar descobrir el lloc d'on treien la mercaderia agents de la Guàrdia Urbana van seguir diversos manters que treballen al centre ciutat. Es tracta de venedors de zones com el passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya o els voltants de Colom. En aquesta primera fase, es van detenir quatre persones, acusades de faltes contra la propietat industrial.

L’operació Estiu d’enguany destina una seixantena d’agents a combatre la venda ambulant, cosa que representa el doble de guàrdies urbans respecte de l’any passat. Ja al maig, però, s’estava al darrere d’una xarxa de distribució de productes falsejats, i sota el nom d’operació Màfia es va actuar amb discreció sobre el col·lectiu de venedors a la manta, a qui es va seguir per tal de saber d’on treien tots els articles que venien en els punts més concorreguts de Barcelona, com la Rambla, el passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya, el passeig de Colom i les platges.

La vigilància va donar fruits, tot i la dificultat de localitzar el domicili utilitzat com a centre d’operacions perquè el grup disposava de persones destinades a advertir de la presència policial, i sovint canviaven de punt quan intuïen que podien ser enxampats. La feina de setmanes es va materialitzar amb l’arrest, primer, de quatre individus acusats d’una falta contra la propietat industrial, i ja un cop descobert l’amagatall, de dues persones més de 20 i 32 anys i la imputació d’una tercera, una de les quals es considera el capitost de la banda.

En l’escorcoll, fet la setmana passada amb una autorització judicial i amb la participació d’una cinquantena d’agents, la Guàrdia Urbana va poder intervenir 5.500 peces falsificades de primeres marques, des de roba esportiva i de vestir fins a complements com bosses de mà, ulleres i cinturons; perfums, calçat, rellotges i telèfons mòbils. El valor aproximat de tot plegat és de mig milió d’euros.