(ACN) El govern català repartirà productes menstruals reutilitzables —una copa, unes calces absorbents i una compresa— a 1.200 alumnes de tercer d’ESO de 24 centres educatius en els propers dies. El repartiment anirà acompanyat de sessions formatives sobre educació menstrual a càrrec de llevadores als 2.600 joves de 3r d’ESO dels centres. És la prova pilot del projecte La meva regla, les meves regles, que s’estendrà a tots els instituts el curs que ve.
La consellera d’Igualtat, Tània Verge, ha afirmat que la regla és “política” i que el dret a l’equitat menstrual vol garantir l'”educació sobre el propi cos i la menstruació” per “trencar estigmes i tabús” i l'”accés igualitari a productes reutilitzables, els únics sostenibles econòmicament i ecològicament”.
Nou dels 24 centres seleccionats són a Barcelona
La previsió és que el repartiment de productes menstruals reutilitzables i les sessions d’educació arribin el proper curs a tots els centres educatius de secundària de Catalunya, també a 3r d’ESO. Pel que fa als centres seleccionats per a la primera fase del projecte, nou són a Barcelona; cinc, a Girona; tres, a Tarragona; dos, a la Catalunya Central; dos, al Penedès; un, a Lleida; un, a l’Alt Pirineu i un, a les Terres de l’Ebre. Aquesta fase d’implantació té un cost de 69.490 euros i la següent, la definitiva, d’aproximadament 1,2 M €.
L’estalvi dels productes menstruals reutilitzables
La consellera Verge també ha destacat l’estalvi que suposen els productes menstruals reutilitzables. A Catalunya, cada any se’n produeixen al voltant de 9.000 tones, que suposen uns 750 milions de productes menstruals d’un sol ús, segons dades de l’Agència Catalana de Residus. D’acord amb les dades de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Rezero, una dona que utilitza productes menstruals d’un sol ús al llarg de la vida fèrtil es gastarà de mitjana 2.500 euros en tampons i compreses, mentre que si opta, per exemple, per l’ús de la copa, la despesa serà de 144 euros.
Gairebé la meitat de les dones no poden pagar el producte que voldrien
Segons un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina anomenat Equitat i salut menstrual, quatre de cada 10 dones no s’han pogut permetre un producte menstrual de la seva elecció. La investigació revela també que el 58 % de les noies no han rebut educació menstrual o ho han fet de forma molt parcial abans de la seva primera regla.
Una iniciativa similar a Barcelona
Els tallers ja s’han fet en alguns centres de Barcelona els darrers mesos, amb l’objectiu d’informar sobre la regla i trencar amb els silencis i els tabús que envolten la menstruació. Es tracta d’uns tallers pensats també perquè els alumnes de secundària (a partir dels 12 anys) coneguin l’impacte ambiental dels productes menstruals d’un sol ús, com les compreses o els tampons, i informar-los d’alternatives més sostenibles com les copes menstruals, les compreses de roba o les esponges naturals.