Escoles i instituts de Barcelona estan començant a organitzar sessions per informar sobre la regla i trencar amb els silencis i els tabús que envolten el període menstrual. Es tracta d’uns tallers pensats també perquè els alumnes de secundària (a partir dels 12 anys) coneguin l’impacte ambiental dels productes mensuals d’un sol ús, com les compreses o els tampons i informar-los d’alternatives més sostenibles com les copes menstruals, les compreses de roba o les esponges naturals.

A l’Escola Jesuïtes Gràcia (Col·legi Kotska) participen en un programa pilot en què els alumnes de 4t d’ESO reflexionen sobre la regla a l’aula. Com explica la Laura Ceraldi, responsable de projectes mediambientals a Jesuïtes, es tracta de “despertar l’esperit crític de l’alumnat, fent que es facin preguntes sobre un tema que encara és tabú i provoca estigma social.”

copa menstrual a institut
Els alumnes coneixen a l’aula i comproven com s’usen els productes menstruals, com les copes reutilitzables

Bona resposta de l’alumnat

Unes sessions que estan tenint una forta repercussió en els estudiants. El Joan Gueraig Mir (alumne 4t ESO) explica que, fins ara, de la regla “no n’havia parlat mai ni a classe ni enlloc i que ara l’he normalitzat”. En la mateixa línia, Irene Merino agraeix “haver-ho parlat entre tots, nois i noies, perquè sigui una cosa normal i no haver-se d’amagar.”

Ceraldi, responsable de les sessions, destaca sobretot la bona resposta entre els nois “quan han conegut els efectes de la menstruació, com els canvis d’humor o el dolor, hi han respost amb molta empatia envers les companyes”.

L’impacte ambiental de compreses i tampons

Al laboratori del centre, els alumnes analitzen la composició química de compreses i salvaslips guiats per la Fundació Prevenció Residus i Consum (Rezero). Amb bata i ulleres científiques, els estudiants descobreixen que les compreses estan fetes en un 90 % de plàstic i coneixen l’impacte ambiental d’aquests productes no reciclables que generen tones de residus.

De fet, segons l’entitat, tampons i compreses es troben al capdamunt del rànquing de plàstics d’un sol ús recollits a platges i al mar. Es calcula que cada dona al llarg de la seva vida fèrtil genera uns 180 kg de residus de tampons i compreses. Fer servir productes reutilitzables com les copes menstruals, pot suposar un estalvi de més del 90 % i uns 2.000 € per dona, segons ha explicat a betevé Marta Beltran, directora de projectes de Reszero.

taller regla menstruació a institut

Copes menstruals als instituts, a la primavera

Per reduir l’impacte ambiental dels productes menstruals es vol promoure l’ús dels productes més sostenibles, com la copa menstrual. I per això la Generalitat, a través del Departament d’Igualtat, repartirà copes menstruals als centres d’educació secundària a partir de la primavera a alumnes de fins a segon de batxillerat.