A les 16.30 h d’aquest dimecres, primer dia per sol·licitar el bo de lloguer, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya n’havia rebut 15.000 peticions. La conselleria de Drets Socials ha avançat que “amb el pressupost de 29 M € previstos per l’Estat només permet donar resposta a 9.666 joves”. Cervera ha reclamat al Govern espanyol que, com a mínim, dobli la partida destinada al bo de lloguer jove fins als 60 M € a fi de cobrir les sol·licituds presentades avui i les que puguin arribar els propers dies. “Creiem que els joves han de seguir presentant sol·licituds i nosaltres no deixarem de demanar a l’Estat que ampliï la convocatòria. No podem generar més frustració en un sector de la població que ja pateix moltes dificultats d’emancipació i d’accés a l’habitatge”.
El bo de lloguer jove, anunciat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el mes de gener, preveu un ajut de 250 euros mensuals per pagar el lloguer durant dos anys per als joves d’entre 18 i 35 anys que compleixin els requisits. El Departament de Drets Socials, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, s’ocupa del tràmit i gestió d’aquest ajut, que es pot demanar telemàticament al web de la Generalitat.
La consellera Cervera ha lamentat que “aquest ajut s’ha fet sense valorar les necessitats reals dels joves. És una mesura més electoralista que estructural i no aborda de base les dificultats que té el jovent per accedir a un habitatge ni en facilita l’emancipació”. També ha reiterat el desacord de l’executiu català amb el model de repartiment de recursos, perquè “ignora les característiques de cada territori i és igual per a tothom, independentment del lloguer que es pagui o del lloc on es visqui”.
La titular de Drets Socials ha estès la mà al Govern espanyol per oferir l’experiència en aquest àmbit de la Generalitat, que l’any passat va tramitar 60.000 ajuts al lloguer, i la capacitat operativa que garanteixi el bon funcionament d’una convocatòria ampliada.
L’Ajuntament insisteix en la importància de regular el lloguer
Per la seva banda l’Ajuntament de Barcelona insisteix que aquestes mesures han d’anar acompanyades de canvis estructurals com la regulació dels preus del lloguer. Lucía Martín, regidora d’Habitatge, assegura que cal “posar el topall de preus que necessita tothom. Les persones joves evidentment, però recordem que som la ciutat on més gent viu de lloguer, gairebé el 40 %. Per tant, aquesta mesura és imprescindible”.