sarna què és símptomes
Foto: Freepik

L’Agència de Salut Pública ha notificat 28 brots de sarna a Barcelona aquest 2022, gairebé els mateixos que durant tot el 2019. Segons els experts, hi ha diversos motius que expliquen aquest increment de contagis. A continuació t’expliquem què és la sarna, quins són els símptomes i com es contagia aquest paràsit que provoca picor intensa i fins i tot ferides.

Sarna: què vols saber?

Què és la sarna?

La sarna és una malaltia cutània provocada per un paràsit conegut com “sarcoptes scabiei var. hominism”. Es tracta d’uns àcars que fan petits túnels a la pell i provoquen irritació, butllofes i picor. L’Organització Mundial de la Salut estima que en aquests moments hi ha uns 200 milions de persones que pateixen sarna. La malaltia està present a tot el món, però és molt més comú als països tropicals o amb una densitat de població elevada, com Barcelona.

Quins són els símptomes de la sarna?

Picor intensa, envermelliment o butllofes són els principals símptomes de la sarna. Segons l’OMS, aquestes molèsties apareixen sobretot als dits de les mans, els canells, les extremitats inferiors i superiors i la cintura. També poden sortir a l’aparell reproductor masculí i als pits de les dones.

Gemma Martín, metgessa adjunta del Servei de Dermatologia de l’Hospital del Mar, apunta que al principi no és fàcil de detectar i insisteix que “com més aviat es tracti abans es reduiran els possibles contagis”. Per eliminar-la, la cap del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Cristina Rius, explica que abans de començar el tractament farmacològic, cal eliminar completament els àcars de la sarna de la roba o les superfícies tèxtils de casa.

Com es contagia la sarna?

El contagi de la sarna no és fàcil i es necessita un contacte proper per encomanar la malaltia. No s’encomana amb una encaixada de mans, per exemple. “S’agafa per transmissió sexual o amb els convivents d’una casa”, apunta la doctora Marin.

En aquesta línia, l’OMS assegura que el contagi a través de la roba es poc probable en el cas de la sarna comuna, però pot ser més probable en el de la sarna costrosa. Segons l’organisme, aquesta afecta persones immunodeprimides, infectades per milions de paràsits.

Quants casos de sarna hi ha a Barcelona?

Actualment, des de l’inici del 2022, a Barcelona s’han detectat 28 brots, gairebé els mateixos que en tot l’any 2019. Si la tendència continua com fins ara, s’espera superar els 39 detectats en tot el 2021.

Un dels motius que podrien explicar l’increment dels casos de sarna a Barcelona és que, ara, els malalts declaren més la malaltia. A més, la pandèmia de la covid podria haver-ne endarrerit alguns diagnòstics.