(EFE/Redacció) El presumpte traficant detingut a Barcelona acusat de formar part d’una xarxa que introduïa cat a Europa és l’empresari Albert Ginjaume, excònsol general honorari de Finlàndia que va ser destituït l’any 2018 per les seves activitats a favor de l’independentisme. Segons han informat a l’agència EFE aquest dimecres fonts properes al cas, Ginjaume és l’únic detingut fins ara per la seva presumpta relació amb l’organització de narcotraficants.

La xarxa operava des de diferents països per introduir a la Unió Europea cat, una droga que s’obté d’un arbust d’Àfrica i el sud d’Aràbia amb propietats estimulants i al·lucinògenes. En l’operació, la Guàrdia Civil ha intervingut en unes instal·lacions del port de Barcelona 3,2 tones de cat o catinona, valorades en 61 milions d’euros, en la major operació practicada a Europa contra aquest tipus de substància estupefaent.

Destituït com a cònsol al 2018 per la seva relació a favor de l’independentisme

A Barcelona, els agents han detingut Ginjaume com a presumpte integrant de l’organització, mentre que la resta de membres encara no han pogut ser localitzats. L’empresari va ser cònsol general honorari de Finlàndia a Barcelona durant 19 anys fins a febrer del 2018, quan va ser destituït a petició del Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya per les seves activitats a favor de l’independentisme.

La destitució obeïa a la vinculació de Ginjaume amb “activitats inadequades per a un cònsol honorari, que estan relacionades amb la situació política que viu Catalunya en l’actualitat”, segons va informar llavors l’ambaixada finlandesa a Espanya. Segons van apuntar al seu moment fonts diplomàtiques, Ginjaume era president d’una associació de cònsols honoraris de la qual se servia per difondre informació independentista sobre la crisi a Catalunya.

La investigació, duta a terme per la Guàrdia Civil, ha destapat un entramat empresarial dedicat a importar cat o catinona, substància que pot ser consumida mastegant-ne les fulles o en infusió, encara que les seves variants sintètiques són més potents. Els agents van iniciar la investigació a principis d’aquest any, després de tenir coneixement, gràcies a una operació policial desenvolupada a França, que es podria estar emmagatzemant cat en instal·lacions portuàries de Barcelona.