Els habitatges per a gent gran i els equipaments que s’han començat a construir al solar de l’antiga clínica Quirón, al barri de la Salut, seran una realitat a finals del 2024. Així ho preveu l’Ajuntament de Barcelona, que ha iniciat unes obres que acumulen sis anys de retard. Els terrenys acolliran 83 pisos per a gent gran, un allotjament pioner per a persones grans amb un alt grau de dependència i diversos equipaments de barri.

La Quirón es va traslladar a la clínica actual el 2007, però no va ser fins set anys després que es va enderrocar l’edifici. Durant aquesta llarga espera, un tribunal va tombar els plans per fer-hi pisos de luxe, i la idea de fer-hi una residència no va prosperar. Finalment, el govern de Xavier Trias va planificar-hi habitatges per a gent gran amb la intenció de començar les obres el 2016. L’equip d’Ada Colau les va endarrerir al 2020 i no ha estat fins aquest 2022 que han començat.

El solar de l’antiga Quirón està a l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, al barri de la Salut

Nou model d’atenció residencial

El bloc que s’aixecarà al solar de la Quirón disposa d’una inversió municipal de 13,1 M €. Els habitatges per a gent gran tindran alguns espais compartits i es potenciarà la interacció veïnal amb passarel·les d’accés i patis comunitaris. Pel que fa als allotjaments per a persones grans amb un alt grau de dependència, està pensat com una alternativa a les residències, tot i que tindran uns serveis d’atenció similars.

Els equipaments s’agruparan a la planta baixa i volen resoldre la mancança que hi ha a la zona. Després d’un procés participatiu, es va acordar que hi hagi un casal de barri, un de gent gran i un de joves, i també un auditori. El disseny de l’edifici, de l’equip d’arquitectes Espinet Ubach i Bajet Giramé, s’ha fet de tal manera que es podrà donar continuïtat a l’hort de l’anomenat Espai Quiró i que van gestionar veïns durant els anys d’espera.

Festa per celebrar l’inici de les obres

Aquest dimecres a la tarda, representants veïnals i polítics han fet un acte festiu per celebrar l’inici de les obres, amb una primera pedra simbòlica amb símbols del barri. Des de l’Associació de Veïns de la Salut, Cèlia Suay ha expressat satisfacció pels treballs després de molts anys de seguiment. “Necessitem el casal de barri”, ha afirmat la representant veïnal, que ha alertat que l’entitat seguirà de prop l’evolució de les obres perquè es compleixi el calendari previst.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat el model d’habitatge per a gent gran amb serveis, “un model pioner a l’estat”. “Tindran un acompanyament que ajuda a envellir de manera més saludable i espais conjunts per compartir estones amb altres persones que hi viuen”. Tarafa ha explicat que a Barcelona ja hi ha 1.400 persones que viuen en habitatges amb serveis i que es vol fer créixer la xifra.