Sota la denominació Galícia i Catalunya en el segle XXI, la Fundació Galícia Universal organitza aquesta segona fira a Barcelona per apropar les tradicions gallegues als catalans. Des de les 13 h de divendres, i durant tot el cap de setmana, 40 expositors es distribueixen en una superfície de 5.000 metres quadrats al Parc dels Mistos, a la Vall d’Hebron.

A Barcelona hi viuen 39.000 persones d’origen gallec, moltes de les quals passaran aquests dies per la fira. Ernesto Lagarón, president de la Fundació Galícia Universal, considera que és beneficiosa tota iniciativa que contribueixi a reforçar encara més els llaços entre ambdós territoris i el seu coneixement mutu.

Gastronomia amb denominació d’origen

Productes típics de la gastronomia gallega com el lacón, l’empanada, el pop, el marisc, el xoriço, el vi i els licors seran protagonistes de la trobada. Aquests i altres productes representants de la Denominació d’Origen Galícia es podran adquirir i també degustar a través de diversos tasts. Dos reconeguts xefs gallecs, Álvaro Villasante i Ramón Piñeiro Vázquez, exerciran d’ambaixadors de la cuina gallega actual.

Com no podia ser d’una altra manera, la cultura gallega també té un paper important en la fira. El ric patrimoni històric i contemporani de Galícia es mostra amb l’exposició i venda de productes artesanals i l’actuació de grups tradicionals, com per exemple, la Irmandade Galega de Rubí, Airiños da nosa Galicia de Santa Coloma i l’Agrupació Cultural Saudade. L’Orquesta Titanic també amenitzarà la trobada.

L’actuació més esperada serà, però, aquest divendres a les 21 h, el concert de Lucía Pérez. La cantant, nascuda a Lugo, va representar Espanya en el festival de la cançó d’Eurovisió l’any 2011.