Joan Bonamussa, i així fins a 1.700 noms. Tots ells víctimes del franquisme i assassinats entre 1939 i 1952 després d'un judici militar. La majoria són homes i el procés sempre era el mateix: els afusellaven al Camp de la Bota i els traslladaven fins aquí en capses de plàtans per enterrar-los amb calç viva. Ara es fan visites guiades per explicar-ho. NICK LOID, guia i expert en memòria històrica "Una dona va aixecar la mà i va dir: vull afegir una cosa. Acabo de trobar el nom del meu avi i no sabíem que estava aquí. Tothom va quedar en silenci i ella, la Montserrat, va començar a explicar-ho. Va ser molt dramàtic." Precisament la pressió dels familiars de les víctimes va obligar a la Generalitat a dignificar el que fins aleshores era una fossa comú. Va encarregar el projecte a l'arquitecta catalana Beth Galí, que va tenir molt clar com havia de ser aquest espai. NICK LOID, guia i expert en memòria històrica "L'arquitecta que va fer-ho volia fer un lloc que fugís dels triomfalismes i patriotismes. Volia fer una mena de jardí íntim, que convidés a la contemplació. És curiós perquè volia fer una ruta guiada. De fet és molt i molt fàcil de fer una ruta aquí, Jo crec que és l'únic lloc de Catalunya per fer una ruta guiada." Amb una extensió equivalent a un camp de futbol, aquest és l'únic lloc de l'Estat espanyol que homenatja tots aquells que van perdre la vida durant la dictadura de Franco. Tot i això el Fossar de la Pedrera és un desconegut per a la majoria dels barcelonins. NICK LOID, guia i expert en memòria històrica "És estrany que sent una cosa tan única no hi vingui ningú. Jo fa molt temps que faig rutes aquí, crec que he vingut unes 60 vegades i crec que he vist unes 30 persones". Per intentar acabar amb el desconeixement d'aquest racó, a partir de desembre, Cementiris de Barcelona organitzarà visites regulars.

En aquest espai s’hi van enterrar, l’any 1985, les restes de Lluís Companys, afusellat l’any 1940. Però no tots els qui hi reposen són víctimes del franquisme: fins a 1979 també s’hi van sepultar les persones que no tenien diners per pagar un enterrament.

A partir d’aquest desembre, Cementiris de Barcelona hi farà visites regulars per donar a conèixer aquest espai singular, reconstruït per l’arquitecta Beth Galí, i molt vinculat a la història de la ciutat.