Circular a 110 per carrers com aquest suposa excedir en 60 quilòmetres per hora la velocitat permesa i, per tant, pot comportar penes de presó. És un delicte que el 2012 van cometre 105 persones a Barcelona. Segons dades de la Guàrdia Urbana, però, la majoria d'infraccions al volant que es fan a la ciutat no impliquen presó. De les més de 224.000 denúncies per excés de velocitat que es van imposar l'any passat, només el 0,05% suposava un delicte penal. El percentatge és més elevat si ens fixem en els qui conduien sota els efectes de l'alcohol. El 20% d'aquestes denúncies s'han tramitat per la via penal. MANEL HARO, sotsinspector de la Guàrdia Urbana "Treballem molt amb la sanció administrativa i amb la immobilització del vehicle i amb totes aquestes situacions que són molt preventives però que no arriben a ser una conducta que hagi d'anar per la via penal." Alcoholèmia i velocitat són precisament els delictes que han centrat l'atenció de les Jornades sobre Trànsit i Dret Penal, que han aplegat policies de diversos cossos, advocats i membres de la fiscalia i la judicatura. Al conjunt de Catalunya, es van dictar l'any passat 15.000 sentències per delictes contra la seguretat viària. De fet, a les presons catalanes hi ha un 10% reclusos que hi són per aquest tipus de delictes. BARTOLOMÉ VARGAS, fiscal de Seguretat Viària "Falta por dar, y se está en ello, el paso de la convicción: que el ciudadano no solo no se salte el stop ni el semáforo en rojo, no solo no ingiera ni una sola gota de alcohol antes de conducir por el temor a la sanción." Des de la Guàrdia Urbana, a més, demanen que es mantinguin les precaucions també quan entrin a la ciutat. A les vies urbanes, remarquen, hi cohabiten cotxes, motos, ciclistes i vianants.

El 2012 es van posar a la ciutat 224.350 denúncies per excés de velocitat, però d’aquestes només el 0,05% suposava un delicte penal. Això vol dir que 105 conductors circulaven per Barcelona a 60 quilòmetres per hora més dels que marca el límit de velocitat establert.

Les xifres són més negatives entre els qui condueixen sota els efectes de l’alcohol: el 20% d’aquestes denúncies es van tramitar per la via penal, una tendència que coincideix amb les dades del conjunt de Catalunya. De les 15.000 denúncies presentades el 2012, 10.000 van ser per alcoholèmia.

Aquests dos delictes han centrat el debat de les Jornades sobre Trànsit i Dret Penal que s’han celebrat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Amb l’objectiu d’analitzar els delictes que es cometen a la carretera des d’una perspectiva més àmplia, s’hi han trobat membres de diversos cossos policials, advocats i membres de la fiscalia i la judicatura.