MARIA JOSEP FELIU, secretària de Relacions amb l'administració de Justícia "Aquest increment serà bo perquè els ciutadans no vegin afectats els seus drets, perquè és important que ells puguin accedir a l'administració de justícia. Encara que sigui amb una certa dificultat perquè el dret de vaga l'hem de respectar, i no tenim més que respectar-lo, però en una situació d'aquestes hem de vetllar també pels drets dels ciutadans."

Una setmana després que el Tribunal Suprem inaugurés el curs judicial, ha estat el torn del Tribunal Superior de Justícia, que encara el curs amb la xifra d’assumptes pendents de resoldre més baixa dels últims cinc anys. Malgrat això, el president de la institució, Miguel Ángel Gimeno, ha tornat a fer èmfasi en els efectes que la crisi està causant a l’Administració de justícia. D’una banda, ha alertat de l’augment dels procediments relacionts amb la mala conjuntura econòmica, tant en l’àmbit laboral com pel que fa a hipoteques. De l’altra, ha remarcat els efectes que les retallades tenen en els treballadors.

Mentrestant, a l’exterior del Palau de Justícia, funcionaris d’aquesta administració, que es troben en vaga indefinida des del 4 de setembre, protestaven contra les retallades. La queixa principal la dirigeixen contra la Generalitat, que diuen que els aplica una rebaixa del sou equivalent a una paga extra.

Tot plegat, el mateix dia que la Generalitat ha revisat a l’alça els serveis mínims decretats per a aquesta vaga, que se centra només en el deganat, a la Ciutat de la Justícia. Des de la Secretaria de Relacions amb l’Administració de Justícia consideren que els serveis que es presten al deganat són bàsics per als ciutadans i per això, a partir d’aquest divendres mateix, els serveis mínims passen del 18 al 60%. D’aquesta manera, diuen, volen compatibilitzar el dret de vaga amb l’accés a la justícia. Segons dades de la mateixa secretaria, en aquests moments hi ha unes 4.000 demandes paralitzades.