El futbolista del FC Barcelona ha declarat durant un quart d’hora per presumpte delicte de frau fiscal de més de quatre milions d’euros a l’Agència Tributària, que suposadament van ocultar en paradisos fiscals. El delicte s’hauria comès entre els anys 2006 i 2009 per la gestió dels drets d’imatge del futbolista. Segons l’advocat que els representa, Messi no té afany per defraudar sinó “gran voluntat per regularitzar la relació amb l’Agència Tributària” i ha afirmat que “la instrucció de la família Messi és de total transparència, claredat i col·laboració”.

La declaració als jutjats de Gavà ha estat envoltada de molta expectació, i molts aficionats han volgut anar a saludar el futbolista blaugrana.

Segons la fiscalia, Messi simulava la cessió de drets d’imatge a societats fictícies que operaven el paradisos fiscals com Belice o l’Uruguai. Paral·lelament, signava contractes de llicència en altres societats ubicades al Regne Unit o Suïssa. Mitjançant aquest mecanisme, el futbolista traslladava els ingressos obtinguts als països europeus en paradisos fiscals i, així, s’estalviava pagar cap tributació a Hisenda.

Quan va esclatar el cas, el crac blaugrana es va afanyar a defensar que era innocent via Facebook. Aquest 14 d’agost, el futbolista i el seu pare van fer, no obstant, un pagament de reparació de 5,01 milions d’euros (sumant-hi els interessos) per tractar d’eludir o almenys minorar les responsabilitats penals en les quals haurien pogut incórrer. Diners que se sumen als 10 milions d’euros més dipositats a l’Agència Tributària al juny en declaracions complementàries de l’IRPF pels drets d’imatge de l’any 2010 i 2011, que també estan sent investigades.