La Fundació Comtal és una organització no lucrativa que treballa des de l’any 1994 perquè infants, adolescents i joves de fins a 25 anys tinguin oportunitats de futur. L’entitat va néixer perquè un grup de joves, exalumnes de La Salle Comtal, van detectar algunes necessitats dels infants del nucli antic. Així va començar a funcionar la llavor del Centre Obert actual amb reforç i acompanyament escolar. Aviat, però, van ampliar el camp de treball incorporant-hi també els adolescents i joves.

L’educació, la clau

La Fundació Comtal continua lluitant per evitar que les situacions de vulnerabilitat en què neixen certs infants els condicionin el futur. En 25 anys de vida han atès més de 47.000 infants, joves i famílies. “És un espai d’acompanyament, de lleure i de reforç a l’escola”, explica Marta Galligó, la directora actual. Tot l’equip i els voluntaris tenen clar, 25 anys després, que l’èxit de la inserció social i laboral és en l’educació i la formació.

Infants, joves i famílies

Van començar a treballar amb infants, però aviat van ampliar el suport als joves. En aquest cas es promouen els hàbits saludables i la formació d’aquells que han sortit del sistema educatiu reglat, i també els donen suport de cara a la inserció laboral. A banda dels coneixements, tal com explica Alejandra Pineda, coordinadora de l’àrea formativa de l’entitat, treballen molt l’autoestima. Pineda afegeix: “Arriben amb sentiment de fracàs, de falta de confiança, de manca d’autoestima”. Per això l’entitat treballen per apoderar-los i que puguin portar a la pràctica els reptes que es plantegen.