L’Organització Mundial de la Salut alerta que l’any 2050 hi haurà 1.100 milions de joves amb problemes auditius. Coincidint amb el Dia Internacional de l’Audició, l’organització avisa que l’exposició a sorolls massa elevats pot provocar una pèrdua auditiva.

L’otorrinolaringòleg Joan Domènech assenyala que el nivell sonor que hi ha als carrers de Barcelona és responsable, en part, del problema. A més, hàbits quotidians com escoltar música al gimnàs o al carrer o el volum de la música de les discoteques o algunes botigues perjudiquen la qualitat auditiva dels joves.

Domènech, de la Societat d’Otorrinolaringologia de l’Acadèmia de Catalunya, destaca que el principal problema és que el col·lectiu no és conscient del problema perquè les seqüeles no són imminents. En aquest sentit, l’otorrinolaringòleg destaca que “la lesió de l’oïda és acumulativa” i que, per tant, “les cèl·lules sensorials no es regeneren” i cada vegada la lesió empitjora.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mesures de prevenció per evitar problemes d’audició” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/sordesa-consells-prevencio-problemes-auditius/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Els acúfens, primer avís de la pèrdua auditiva

El primer símptoma relacionat amb una lesió auditiva que noten els joves és l’acufen, segons Domènech. Es tracta d’un xiulet que se sent a l’oïda sense que hi hagi cap so real que el produeixi i que està causat per l’exposició a sons d’un volum massa elevats. En aquest sentit, l’otorrinolaringòleg assenyala que, tot i que pugui passar de manera aïllada, arriba un moment en el qual “el xiulet es queda”. De fet, assegura que té pacients “de 15 o 16 anys” que tenen l’oïda alterada pels acúfens i que “probablement no els marxarà mai”.

Com prevenir la pèrdua auditiva?

La detecció de problemes auditius entre els joves són més complicades de detectar. Així ho afirma Domènech, que destaca que normalment la pèrdua no és tan accentuada i que, per tant, les proves no les acostumen a identificar. Per aquest motiu, recomana escoltar música amb un volum baix i, si es tracta de concerts o festivals, utilitzar taps per a les orelles.