Arrels Fundació ha rebut el Premi Ciutadà Europeu 2018, un guardó que distingeix la tasca d’entitats o persones que ”enforteixen la integració europea de les persones, a través de la cooperació, la implicació i la comprensió mútua”. De l’entitat Barcelonina, el Parlament Europeu n’ha reconegut la feina feta durant 31 anys en l’atenció a persones sense llar. L’eurodiputat Francesc Gambús, que va proposar la fundació per al premi, ha destacat que “treballa per ajudar la gent que està a la perifèria de la societat del benestar”.

En l’acte de lliurament del premi, el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha remarcat que hi ha més de 400.000 ciutadans dormint als carrers d’Europa. Busquets ha demanat a les institucions que prioritzin la garantia al dret a l’habitatge i, per tant, la protecció a les persones sense llar. En aquest sentit, ha dit que “esperem que un dia no haguem de reivindicar els drets de la gent que viu el carrer”, un col·lectiu que ha remarcat que veu com se li vulnera no només el dret a l’habitatge sinó també drets com el de la intimitat.

El guardó, creat pel Parlament Europeu fa 10 anys, reconeix anualment entitats i personalitats d’arreu d’Europa. El 2013 va guanyar la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

Arrels Fundació atén 1.900 persones cada any

Arrels Fundació es dedica a l’atenció de les persones sense llar de Barcelona des del 1987. Amb l’objectiu d’acompanyar-los perquè puguin fer una vida autònoma i deixar el carrer, cada any rep 1.900 persones, tant a peu de carrer com als seus centres. L’entitat ofereix allotjament, alimentació i atenció social i sanitària.

L’atenció es divideix en diversos espais: un centre de dia, un taller ocupacional i allotjaments. Pel centre de dia, per exemple, hi passen més d’un centenar de persones cada dia, i a la nit, dormen en instal·lacions de la fundació prop de 200 persones. Amb aquestes xifres a la mà, i tenint en compte que a Barcelona hi ha 956 persones sense sostre, el director d’Arrels, Ferran Busquets, remarca que “caldrien cinc entitats més que puguin acollir”, com Arrels, per evitar que ningú no dormís al carrer.

Segons l’entitat, el perfil de persones que dormen al carrer a Barcelona són majoritàriament homes amb una mitjana d’edat de 45 anys i que es troben sense llar des de fa tres anys i mig. Per recollir les màximes dades possibles del col·lectiu i oferir-los ajudes adaptades, Arrels Fundació organitza anualment un cens amb entrevistes personalitzades a peu de carrer. Actualment tenen una seixantena de treballadors, 400 persones voluntàries i 4.300 socis.

Pel director de l’entitat, el reconeixement rebut els ajuda a sensibilitzar la societat d’aquesta problemàtica, però remarca que encara queda molta feina per fer. Busquets denuncia que “no hi ha prou recursos ni prou voluntat”. Per això, creu que cal “posar-se les piles i fer força perquè les polítiques dels països membres aconsegueixin que no hi hagi ningú dormint al carrer”.  Tot i que des d’Arrels Fundació remarquen que les dades de fa anys eren menys fiables que les actuals, des del 2008 el nombre de persones que viuen al carrer a la ciutat ha crescut un 37 %.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a