L’objectiu és que les energètiques paguin tot el deute acumulat i, en un futur, es facin càrrec del 60 % de la despesa de les famílies vulnerables. Són dos dels punts que inclou la proposta de conveni que han acordat Generalitat, administracions locals i entitats contra la pobresa energètica i que ara presentaran a les companyies. El document s’ha fet públic aquest dimecres després d’una reunió a diverses bandes.

El proper pas és que les energètiques ho rebin i s’arribi a la signatura final del conveni, que inclou altres aspectes. El 40 % restant de la despesa de les famílies vulnerables que s’acullin a la Llei 24/2015 l’assumiran, a parts iguals, el govern català, els ajuntaments i els ens supralocals. Tot plegat es vehicularà a través de l’anomenat fons d’atenció solidària, que es crearà un cop s’hagi formalitzat el procés.

La proposta arriba després de diverses trobades entre els actors arran de les cartes que Endesa va enviar reclamant el deute a famílies en situació d’exclusió acreditada. El document acordat també inclou que les energètiques aportin una quantitat addicional al fons, equivalent al 50 % dels costos associats a la gestió, informació, atenció directa i formació dels consumidors vulnerables.

L’Ajuntament no acceptarà “cap rebaixa ni cessió”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’ha mostrat optimista i confia que el conveni es formalitzarà. “Crec que les subministradores són conscients que també necessiten el conveni, establir les regles del joc“, ha dit. De la seva banda, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha afirmat que l’Ajuntament “no acceptarà cap rebaixa ni cap cessió” perquè és un proposta de mínims.

Un deute de gairebé tres milions d’euros

D’altra banda, també es constituirà un òrgan gestor que coordinarà els ajuts. La proposta recorda que les empreses no poden tallar el subministrament a cap família vulnerable i que, davant d’un impagament, han de contactar amb els serveis socials dels ens locals. Si ens fixem en les últimes xifres, en el cas de Barcelona, Endesa reclamava el deute a 3.790 llars per un import de gairebé tres milions d’euros.

Un “punt d’inflexió” en la lluita contra la pobresa energètica

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE)

ha celebrat que, en l’esbós de conveni, les subministradores de llum i gas hagin de pagar més que les administracions pel que fa a les factures de casos de vulnerabilitat. Segons Maria Campuzano, portaveu de l’entitat, després de molt esforç, “ens trobem en un punt d’inflexió en matèria de pobresa energètica a Catalunya”. Per últim, ha demanat agilitat perquè es firmi el conveni definitiu.

Comparteix a: