Josep Rull ha remarcat que els tribunals europeus, en relació a què la justícia alemanya ha descartat extradir Puigdemont per rebel·lió, estan prenent millors decisions. També ha dit a Llarena que ells estan pagant les conseqüències d’haver guanyat les eleccions el 21 de desembre i li ha assegurat que continuarà sent independentista per tal que els seus fills no visquin a un país “on s’empresonen persones per les seves idees”. Segons fonts presents a la declaració, que ha durat uns 40 minuts, també ha augurat que el judici oral serà “un pur tràmit”.

Pel que fa Joaquim Forn, ha estat el primer en comparèixer davant el jutge i ha aprofitat per tornar-li a demanar que el deixi sortir de la presó d’Estremera, on va ingressar el 2 de novembre, per poder-se preparar la defensa. Forn, que només ha contestat les preguntes del seu advocat, ha reiterat que no va afavorir la violència, que té arrelament i que ha abandonat la política. L’últim a comparèixer ha estat Raül Romeva que ha defensat que “no és legítim” judicialitzar un conflicte polític i ha retret que al Parlament es pot parlar de tot perquè té “inviolabilitat”.

Junqueras, Sànchez i Cuixart apugen el to davant Llarena

Aquest dilluns, tant Junqueras, com Sànchez i Cuixart també van comparèixer davant el jutge per rebre el processament per rebel·lió i, en el cas de Junqueras, també per malversació de fons públics. En les compareixences, tots tres van fer un canvi d’estratègia respecte d’altres declaracions i van denunciar la “criminalització de l’independentisme”. El més contundent, segons fonts properes a la vista, va ser Jordi Sànchez, que va retreure a Llarena falta d’imparcialitat i d’objectivitat.

Llarena ha de citar els 25 processats, però de moment només ha acordat les compareixences dels nou que estan en presó preventiva. Aquest dimecres serà el torn de Jordi Turull, que vindrà de la presó d’Estremera, i de Dolors Bassa i Carme Forcadell, que seran traslladades de la presó d’Alcala-Meco.