Tots tres han arribat amb furgonetes de la Guàrdia Civil als calabossos de l’Audiència Nacional. Junqueras ho ha fet des de la presó d’Estremera i Sànchez i Cuixart, de Soto del Real, just quan fa sis mesos que la magistrada Carmen Lamela, de l’Audiència Nacional, els va enviar a la presó. En la seva declaració, Junqueras ha argumentat davant el jutge que convocar un referèndum “no és delicte” i també s’ha autodefinit com una persona que creu “en la dignitat humana, el pacifisme i la convivència”. A més, segons el seu lletrat, també ha remarcat que “s’està criminalitzant una ideologia política” i que s’hauria d’articular una solució política.

Després d’ell, ha declarat Jordi Sànchez, que ha comparegut durant una hora i quart. Segons el seu advocat, Jordi Pina, ha denunciat davant Llarena que ha vulnerat els seus drets polítics, ja que aquest passat dijous li va tornar a negar anar al Parlament per ser investit president. En aquest sentit, segons el lletrat, ha criticat que no respectés les mesures cautelars decretades per l’ONUL’últim a comparèixer ha estat Jordi Cuixart, durant 10 minuts, que ha denunciat que s’està criminalitzant la mobilització ciutadana i el dret a protesta. Segons la seva advocada, Marina Roig, ha dit davant Llarena que”l’1-O si hi va haver violència va ser majoritàriament policial i no ciutadana”.

A l’Audiència Nacional aquest matí el major Trapero i l’excúpula dels Mossos també han rebut en mà la interlocutòria que els processa per un delicte d’organització criminal i sedició. Ha estat, però, un tràmit molt ràpid, ja que no els han fet preguntes i no han declarat.

Entre dimarts i dimecres compareixeran la resta de processats

Aquest dimarts, a partir de les 10 h, està previst que compareguin Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva, tots procedents de la presó d’Estremera i processats per rebel·lió i malversació de fons públics. Dimecres serà el torn de Jordi Turull, que vindrà també d’Estremera, i Dolors Bassa i Carme Forcadell, que seran traslladades des del centre penitenciari d’Alcalá-Meco. Turull i Bassa aniran a judici per rebel·lió i malversació de fons públics, mentre que Forcadell només per rebel·lió.

Suport de grups polítics i entitats sobiranistes

A les portes del Tribunal Suprem, s’hi han concentrat diversos representants polítics i també líders de les entitats sobiranistes que han donat suport a Junqueras, Sànchez i Cuixart. El portaveu de JxC, Eduard Pujol, ha remarcat que “som gent de pau, som gent que ens agrada el civisme” i ha criticat que la presó és una “situació absolutament injusta”. En aquest sentit, des d’Esquerra, Ester Capella, ha criticat la violència judicial contra els líders sobiranistes igual que el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha posat en relleu que la justícia europea ha fet “pujar els colors” a l’Estat.