Des del 17 de març, estava immobilitzat de manera cautelar al port de Pozzalo després d’atracar-hi per desembarcar 216 immigrants, unes tasques de rescat que Proactiva Open Arms fa habitualment.

A més d’immobilitzar el buc, també es va obrir una investigació a part de la tripulació. Concretament, a la cap de la missió, Anabel Montes; el capità, Mark Reig, i a un responsable de l’organització, tots ells acusats d’afavorir la immigració il·legal clandestina. En un missatge a Twitter, el fundador de d’Open Arms remarca que, tot i que s’hagi alliberat l’embarcació, la fiscalia continua la investigació contra l’ONG.

La notícia s’ha conegut el mateix dia que un altre vaixell d’Open Arms, l’Astral, ha salpat del port de Badalona per fer tasques de rescat al Mediterrani. La decisió l’ha presa el jutge instructor del cas, que considera que l’ONG van fer el rescat de manera autònoma, no va coordinar-se amb la guàrdia costanera de Líbia i es va negar a atracar en un port de Malta. Tot i això, creu que està justificat perquè no eren ports segurs per als immigrants.

Mostres de suport a Proactiva Open Arms

Les mostres de suport en conèixer-se la notícia no van trigar a arribar, fins al punt que es van reunir més de 300.000 signatures a la plataforma Change.org en una campanya per demanar l’alliberament del vaixell.

Finalment, aquest dilluns la justícia italiana ha rebutjat la petició de la fiscalia de confiscar el vaixell de l’ONG però falta saber quan el podrà recuperar.