La darrera edició del Festival de la Infància ha estat la primera en què no participen les forces armades, després de 13 anys seguits de presència organitzant-hi demostracions i jocs per als infants. Tampoc no hi havia aquesta vegada cap cos policial. Ahir, durant la celebració de la Pasqua Militar, l’inspector general de l’Exèrcit, Ricardo Álvarez-Espejo, va oferir diàleg institucional perquè les forces armades puguin tornar-hi en la propera edició. També es va mostrar confiat a mantenir la participació al Saló de l’Ensenyament, que tindrà lloc a Fira de Barcelona del 22 al 26 de març. Com cada any fins ara, l’Exèrcit vol aprofitar el certamen per apropar als joves les oportunitats laborals que ofereix. Fira de Barcelona ha confirmat que té prevista la participació de les forces armades al Saló de l’Ensenyament.

El plantejament xoca frontalment amb els objectius de la campanya “Desmilitaritzem l’Educació”, formada per una seixantena de sindicats d’ensenyament, d’estudiants, FAPAC i entitats pacifistes que no volen veure l’exèrcit en cap mena d’esdeveniment de caràcter educatiu. “Les armes no eduquen, les armes maten” és el lema de la campanya i el missatge que a finals de novembre van fer arribar per carta als màxims responsables del Saló de l’Ensenyament, Fira de Barcelona, l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat de Catalunya, incloent-hi els consellers d’Ensenyament, d’Afers Socials, de Relacions Institucionals i d’Empresa, a més dels responsables de Joventut i del Carnet Jove.

Segons ha explicat Jordi Muñoz, la setmana vinent demanaran formalment reunions amb l’alcaldessa de Barcelona i la consellera d’Ensenyament, entre d’altres, per exigir-los que facin complir la declaració institucional del Ple municipal del febrer del 2016 i la moció aprovada al juliol pel Parlament de Catalunya, respectivament. Així mateix, a principis de febrer està prevista una trobada amb tots els grups parlamentaris per fer seguiment, mig any després de l’aprovació, de la Moció 55/11 sobre la desmilitarització de Catalunya. L’alcaldessa, Ada Colau, ja va manifestar l’any passat en persona als militars presents al Saló de l’Ensenyament que la voluntat municipal era que no hi fossin.