ANNA FERNÁNDEZ, presidenta d'ASACCO "Si quan són casats són pare i mare els que tenen la custòdia, perquè és compartida, quan són separats és el mateix, perquè el nen ha de tenir pare i mare. I els avis paterns també necessiten veure els nets."

L’Associació d’Avis per la Custòdia Compartida (ASACCO) es va constituir fa més de 10 anys i compta amb la participació de més de 400 persones. Denuncien que la justícia desprotegeix els homes i també la família paterna en molts divorcis i separacions: la custòdia dels fills recau massa sovint en la mare, mentre que el pare (i els avis paterns) s’han d’acontentar amb un règim de visites setmanals i per vacances. Amb l’objectiu de canviar aquesta realitat, ara recullen signatures per tirar endavant una iniciativa legislativa popular (ILP) que defensi la igualtat entre els progenitors i fixi la custòdia compartida com l’opció preferent perquè els jutges regulin la criança dels fills en parelles separades o divorciades.

A més de les concentracions dels “pares de la plaça” de Catalunya cada primer dissabte de mes, en les quals han arribat a participar fins a una seixantena de persones, les famílies paternes també van començar el 2012 a concentrar-se cada dimecres al matí a la Ciutat de la Justícia per la custòdia compartida dels fills i contra determinades mesures de la Llei de violència de gènere que consideren excessives. En aquest sentit, defensen la jutgessa Maria Sanahuja, que fa anys va alertar de la proliferació de falses denúncies de violència masclista per part d’algunes mares que només volien arrabassar la custòdia dels fills als pares separats. I també el jutge de família sevillà Francisco Serrano, processat per prevaricació en retallar un dia i mig l’estada d’un nen de 12 anys amb la seva mare per Setmana Santa, perquè el pare pogués sortir amb ell de processó. El cas va obrir un conflicte entre l’Audiència de Sevilla i el Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia.