Save the Children a Catalunya ha presentat aquest dilluns un informe al voltant de la situació de la infància a casa nostra. El document es presenta com un diagnòstic per conèixer la realitat dels nens a Catalunya i una oportunitat, han explicat des de l’ONG, per actuar de manera transversal.

Algunes de les dades

Algunes de les dades que es desprenen de l’informe posen de manifest la situació precària que molts menors viuen encara actualment a casa nostra. Segons l’organització, Catalunya ha arribat al 30 % de pobresa infantil durant la crisi i un de cada quatre nens viu en situació de pobresa a Catalunya.

Els menors estrangers no acompanyats (1.500 l’any passat a Catalunya) són un dels col·lectius més vulnerables. “Cal que el sistema s’adapti a les seves necessitats i que es creï la figura del guardià, una persona que els acompanyi” des que arriben fins que s’emancipen, ha dit l’ONG.

I més dades preocupants: un 30 % dels adolescents catalans ha patit una agressió sexual durant el curs 2016-2017 però només s’han denunciat el 4 % dels casos. La proposta de Save the Children en aquest àmbit és la creació  dels recursos d’atenció especialitzada en abús sexual infantil prenent com a model les cases dels infants nòrdiques, que coordinen en un mateix espai sistema de protecció i sistema judicial donant una atenció integral a les víctimes.

“Nens pobres avui, adults pobres demà”

Malgrat aquestes dades, segons Save the Children,  Catalunya inverteix molt poc en infància, el 0,8 % del PIB, mentre que la majoria dels països europeus hi dediquen el 2,4 %.  Emilie Rivas, tècnica de polítiques d’infància de l’ONG a Catalunya, ha dit aquest dilluns: “La situació de pobresa que viu un infant a casa, a més de perjudicar el seu present com a nen, perjudica el seu futur com a adult. Si no s’implementen polítiques de protecció social adients, els nens que són pobres avui seran adults pobres demà”.

 

.@emilierivas: “Catalunya té lleis capdaventeres en matèria d’infància però aquestes no s’han materialitzat en una inversió coneqüent”. #aquiavuiencara pic.twitter.com/FKAzbzSLpq

— Save the Children Catalunya (@SaveChildrenCat) 12 de marzo de 2018

El cas britànic com a exemple de millora

Segons Save the Children, hi actualment una oportunitat d’aprendre del cas britànic que, gràcies a un compromís ambiciós del govern ha reduït significativament la pobresa infantil gràcies a les polítiques aprovades en aquest àmbit: transferències per fill a càrrec, crèdits fiscals, escoles, entre moltes altres.

.@pmklose “Tenim una oportunitat d’aprendre del cas britànic que gràcies a un compromís ambiciós del govern ha reduït significativament la pobresa infantil a base d’un ventall ampli de polítiques: transferències per fill a càrrec, crèdits fiscals, escoles 0-3” #aquiavuiencara pic.twitter.com/aTRnhRztZ4

— Save the Children Catalunya (@SaveChildrenCat) 12 de marzo de 2018