El proper 13 d’abril se celebrarà a la Fabra i Coats la primera edició del Festival de Cultura Txarnega. El certamen s‘emmarca en els actes de la Primavera Republicana. La comissària d’aquest festival és l’escriptora i periodista Brigitte Vasallo. L’endemà de fer-se la presentació del festival, Vasallo ha comunicat al seu compte de Twitter que deixa momentàniament de gestionar el perfil “pels insults” que ha rebut arran de la iniciativa.
Donat el nombre d’insults i mansplaining que estic rebent pel simple fet d’haver anunciat el I Festival de Cultura Txarnega, fins passat l’event no portaré jo les meves xarxes socials.
Us agraeixo el suport i ens veiem el 13 d’abril a @FabraiCoats per celebrar-nos plegades.— Brigitte Vasallo (@La_Vasallo) 1 de abril de 2019
Aquestes són algunes de les piulades rebudes per Vasallo.
deuries anar als maristes de petita, perquè no se quin trauma se t’ha quedat
— The Little Sagal (@kiddMurc) 2 de abril de 2019
Ja pots sortir per on vulguis, però no et preocupis, a partir del 13 seguirem donant la tabarra. Però ja us podeu oblidar de tenir paguita amb la collonada aquesta de la cultura xarnega.
— Miquel Vila 毕明哲 (@nomos46) 1 de abril de 2019
Amb això és gasta el nostres diners la Fada @AdaColau quina malbaratament dels recursos però com ella té la paguita assegurada, ja li va be
— taya (@tayabcn) 2 de abril de 2019
Vasallo ha decidit explicar en un article a la revista ‘Crític’ els motius pels quals va decidir impulsar el I Festival de Cultura Txarnega. Un escrit en què també aprofita per respondre a les crítiques que ha rebut. “Mai no hauria pensat que un festival de cultura, (…) pogués provocar una allau d’insults tan gran”. Vasallo explica que utilitzant la forma “txarnega” en comptes de “xarnega” ha volgut visibilitzar “una nova manera d’explicar-nos, un nou espai narratiu, una forma de parlar per nosaltres mateixes que no és ni des de la narració catalana oficialista i des de l’apropiació espanyola”.
Vasallo es pregunta també si hauria rebut tantes crítiques i missatges “si jo fos un home, o si tingués altres cognoms”. La periodista i escriptora assegura que ha rebut missatges de gent que li diu “ser filla de migrants i sentir-se catalana”, afirmacions a les quals respon preguntant-se “d’on ens ha quedat incrustada la idea que és incompatible ser xarnega i catalana?”.
L’activista considera que “el soroll” reafirma “la necessitat urgent d’accions” com la celebració del festival. Un certamen en què “posar plegades les paraules cultura i xarnega per visibilitzar què vam aportar i què aportem les que no existim, les invisibles, les silenciades, a la cultura i la història d’aquest país”.