Els veïns de la Casa Orsola participen aquest dissabte al vespre en un gran acte reivindicatiu davant la finca modernista de l’Eixample per denunciar que el fons d’inversió propietari de l’immoble, Lioness Inversiones SL, continua sense renovar-los els contractes de lloguer.

Aquest gran acte reivindicatiu té un format festiu. Des de les 17 h i fins a la una de la matinada, s’han organitzat parlaments, concerts i actuacions castelleres a càrrec dels Esquerdats.

Reclamen una reunió amb la propietat de la Casa Orsola

Segons defensen els veïns, l’octubre del 2021 el fons inversor va comprar la finca amb la voluntat de reformar-la, i va comunicar-los que no renovarien els contractes. Un any després segueixen reclamant una negociació col·lectiva. “A dia d’avui encara no hi ha hagut una reunió seriosa, hem organitzat aquest acte per demostrar que tenim molt de suport al darrere, del món de la política i també de la cultura“, ha assegurat als micròfons de betevé Carme Arcarazo, del Sindicat de Llogateres.

Ada Colau envia una carta als propietaris de la Casa Orsola en defensa de les famílies que hi viuen
L’alcaldessa reclama que reconsiderin la decisió d’expulsar-ne el veïnat i els ofereix la possibilitat d’arribar a un acord

El preu dels lloguers, pels núvols

Segons Arcarazo, la nova propietat “incompleix de manera sistemàtica la llei“, ja que “hauria d’oferir lloguers socials a famílies vulnerables abans de posar la demanda de desnonament, i no ho estan fent”. També critica que estan fent obres “sense cap mena de permís”.

Des de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, Albert Freixa diu que el cas de la Casa Orsola és un exemple clar d’especulació immobiliària. “Aquesta gent el que vol fer són lloguers de temporada per un preu molt per sobre del mercat. Hem trobat un pis de 64 metres quadrats per més de 2.000 euros al mes“, assegura Freixa. A més, també els preocupa que el model superilla, diu, porti a un “procés d’expulsió massiu“.

Els veïns segueixen pagant i no marxaran

Alguns veïns de la finca fa gairebé tota una vida que hi viuen. És el cas de l’Elisenda Paños, que ha explicat a betevé que fa més de 30 anys que viu al bloc de pisos. “A finals de març se’ns va acabar el contracte, no ens el van voler renovar, van dir que havíem de marxar, però no era tan fàcil marxar i no teníem on anar. I, a part, tampoc no ens ho esperàvem, feia 32 anys que vivíem en aquesta finca”, lamenta Paños.

Des del Sindicat de Llogateres asseguren que els veïns no marxaran fins que hi hagi una negociació col·lectiva.