“Estem farts de denunciar a la Guàrdia Urbana i a l’Ajuntament quan observem obres que no compleixen amb el protocol de retirada de l’amiant”

. Així de contundent s’ha referit la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns, Ana Menéndez, al descontrol administratiu dels enderrocs d’edificis i naus industrials que tenen amiant a la ciutat. Menéndez assegura que ni la Generalitat ni l’Ajuntament de Barcelona fan cap tasca de vigilància i seguiment quan una empresa tira a terra un edifici que conté aquest material cancerigen. No es vetlla, diu, per si es retira l’amiant seguint la normativa vigent, pensada per garantir la seguretat de treballadors i veïns.

L’Ajuntament recorda que és la Generalitat qui és responsable dels plans de treball de les empreses que s’encarreguen d’aquests enderrocs. El consistori diu que quan se’ls truca els tècnics municipals comproven si la documentació està en regla però que qui té potestat per parar les obres si no s’estan duent a terme correctament és el Departament de Treball.

La FAVB considera que l’amiant “és un dels grans problemes de salut de la ciutat i del país”. I, per això, demanen més implicació a les administracions. Reclamen que s’abordi de manera urgent l’elaboració d’un mapa de l’amiant a Catalunya i un pla posterior de desamiantat per etapes. L’Ajuntament va assegurar fa uns mesos que treballa en aquest inventari que preveu presentar aquesta primavera.

L’Associació de Víctimes de l’Amiant a Catalunya també denuncia, com la FAVB, que sovint els enderrocs d’edificis amb amiant es fan sense seguir els protocols. betevé va poder documentar-ne un cas, al carrer de Badajoz, en què l’empresa responsable de les obres es va saltar la llei. Ja hi ha una denúncia presentada a Inspecció de Treball per aquest cas.

Experts com el pneumòleg Josep Tarrés recorden que les fibres d’amiant poden suposar un perill greu per a la salut de les persones que les inhalin. Tenen un període de latència llarg, de manera que els exposats a aquest material poden emmalaltir d’aquí a molts anys. Entre les múltiples patologies que provoca l’amiant hi ha malalties respiratòries cròniques com l’asbestosi i càncers com el de pulmó o el de pleura.