Aquest dimarts, 17 de novembre, s’ha celebrat el Dia Mundial de la Prematuritat, una jornada que vol donar visibilitat a aquelles criatures que han nascut abans de la setmana 37 de gestació. Es calcula que en tot el món un de cada 10 naixements tenen lloc abans de la data prevista del part i les complicacions associades a aquests naixements són la primera causa de mortalitat infantil. A més, la prematuritat pot comportar discapacitats físiques i psíquiques i retards en el desenvolupament psicomotriu i l’aprenentatge.
El cas de la Uxía
Pili García
i el seu marit, el José, han viscut de prop el que significa aquest fenomen. La Pili va donar a llum la seva filla Uxía a les 29 setmanes de gestació. Van ingressar-les totes dues al Vall d’Hebron durant tres mesos, al llarg dels quals van sotmetre la nena a proves constants. Aquesta mare explica que durant 75 dies va estar de 8 a 20 h seguint el mètode cangur, un sistema basat en el contacte pell amb pell del nadó. La Uxía va anar creixent sana i va tenir la sort de no patir seqüeles i ja està a punt de fer cinc anys. “Des que va néixer la nostra filla i fins que va fer dos anys va ser molt dur”, diu la Pili, que afirma “donar gràcies cada dia per tenir una filla sana”.
Durant el temps d’ingrés aquesta família va haver de compartir amb set famílies més l’espai de la Unitat de Cures Intensives Neonatals del Vall d’Hebron. La Pili assegura que això fa que es visqui l’empitjorament d’altres criatures com a propi. Per això creuen que seria ideal poder tenir una habitació individual per a cada família
Una habitació pròpia als hospitals
Anna Ciurana,excoordinadora
de la unitat de nounats de la Maternitat i membre de la junta de Som Prematurs, també insisteix que les famílies puguin tenir un espai propi amb l’objectiu, entre d’altres, que puguin fer adequadament els tractaments. Ciurana assegura que no és qüestió de falta de voluntat sinó d’espai dels centres hospitalaris. Aquesta membre de Som Prematurs assegura que si es disposés d’aquestes habitacions “durant la covid-19 no s’haurien hagut de seguir determinades restriccions” com “deixar entrar només un familiar”. Al Vall d’Hebron tenen previst un projecte en aquest sentit i a partir del mes de maig l’Hospital Sant Joan de Déu posarà en marxa cubicles individuals nous amb llit abatible.
Som Prematurs també demana més recursos per investigar, entre d’altres, tractaments més ajustats per evitar les seqüeles de la prematuritat. L’Ajuntament, al costat d’una quinzena de consistoris catalans, ha volgut contribuir avui a visibilitzar el fenomen amb llums liles a les façanes. En els darrers 20 anys han crescut un 36 % els parts prematurs.