(ACN) El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a 20 anys i un dia de presó per a una mare de 19 anys que el 2018 va llançar la seva filla acabada de néixer per la finestra del cinquè pis. Això va produir un politraumatisme greu a la nena i va causar-li la mort. La sala penal ha desestimat el recurs de cassació plantejat per la condemnada contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ja va confirmar la pena de presó imposada per un jurat popular de l’Audiència de Barcelona. La condemna és per un delicte consumat d’assassinat amb l’agreujant de parentiu.

Els fets provats de la sentència recullen que el 10 de juny del 2018 la jove va donar a llum una nena al lavabo de casa seva. El nadó va pesar en néixer 3.095 grams i feia 54 centímetres d’alçada i va arribar a respirar de forma autònoma. Tot seguit, després del part, l’acusada va llançar el nadó per la finestra del bany que dona a un pati interior de la finca i que es trobava a una altura de 22,85 metres. Igualment es va declarar provat que l’acusada ho va fer amb la intenció de posar fi a la seva vida o, en tot cas, conscient del risc que creava per a la seva vida i la molt alta probabilitat de causar-li la mort. I que, finalment, en tal acció, es va aprofitar que el nadó no tenia capacitat per defensar-se de cap manera.

La sala rebutja que la condemnada patís una malaltia psíquica i afirma que en el seu recurs de cassació “no es proporciona cap dada sobre l’anomalia, trastorn o alteració psíquica que pogués patir l’acusada ni sobre quina afectació de les facultats intel·lectives o volitives existia”. Tan sols hi ha una referència circumstancial i inespecífica a una “caracteropatia” sobre les característiques, naturalesa o conseqüències de la qual “no es diu res” en el recurs. La sentència recorda que el jurat popular es va fonamentar en fonts mèdiques i pericials diverses per descartar que l’acusada patís algun tipus d’afectació psiquiàtrica.

La noia deia que no recordava res

Durant el judici, la noia va assegurar que no recordava els fets, i que ni tant sols recordava haver estat embarassada ni haver donat a llum l’infant. Segons ella, des del desembre del 2016 tenia problemes de memòria, tot i que va acabar el batxillerat, va fer el primer curs de Dret i el dia abans de parir va fer els exàmens. Segons el relat de la noia, que vivia amb els seus pares i avis al barri de Camp d’en Grassot, va mantenir relacions sexuals amb un noi a qui havia conegut a través d’una aplicació de contactes a finals del 2017, però van deixar la relació.

Es va quedar embarassada, tot i que ella va dir que no se’n va adonar ni es va engreixar, i fins i tot va seguir tenint la menstruació. Va explicar que no ho va comentar amb ningú, tot i que la fiscal li va recordar que hi ha converses telefòniques amb altres joves que evidencien que la noia tenia intenció d’avortar i que deia que ja tenia cita amb una clínica per fer-ho.

Segons va explicar la noia, el diumenge 10 de juny a la tarda era sola a casa, una cinquena planta, i es va trobar malament. Va anar a dutxar-se i el següent que recorda, va dir, són els seus pares despertant-la amb colònia per revifar-se d’un suposat desmai. No els va dir res i ella tampoc no va ser conscient d’haver parit. No obstant això, havia donat a llum una nena, d’entre 37 i 40 setmanes de gestació. Va tallar el cordó umbilical i la va tirar per la finestra elevada del lavabo que dona al celobert.

No va ser fins dos dies més tard que una veïna va trobar el cadàver i va avisar la policia, que va començar a investigar qui havia parit el nadó i qui l’havia llançat. L’acusada va explicar que va saber que un nadó havia mort al seu edifici a través de la televisió. Finalment, el 14 de juny la noia va “tenir la sensació” que ella era la responsable i ho va explicar a la policia. Tot i això, mantenia que no recordava haver-ho fet. Des d’aleshores està en presó preventiva.