El judici dels atemptats del 17-A a la rambla de Barcelona i de Cambrils s’ha reprès aquest dimarts amb les declaracions, com a testimonis, de més d’una desena de mossos d’esquadra i de dos bombers de la Generalitat que van resultar ferits en la segona explosió del xalet d’Alcanar.

Tots ells han explicat que van quedar atrapats entre la runa quan es va produir la segona explosió, una detonació que no esperaven perquè el supervivent Mohamed Houli Chemlal, que s’enfronta a 41 anys de presó en el judici, no els va explicar que estaven fabricant explosius. Davant del tribunal, han testificat que van patir lesions, sobretot a l’oïda per perforacions del timpà, acúfens i estrès posttraumàtic i que, encara avui, en pateixen les seqüeles. Fins i tot, alguns tenen la invalidesa.

El Ministeri de l’Interior ha reconegut a part d’ells com a víctimes del terrorisme, però a d’altres no i esperen obtenir aquest reconeixement a través del judici.

Al llarg de la sessió, els agents també han ratificat els informes que van fer dels vestigis trobats a Alcanar, entre els quals hi ha un disc dur, telèfons mòbils, ordinadors, tauletes i bates amb alguns noms dels membres de la cèl·lula amb què es creu que fabricaven els explosius. També van trobar força documentació com ara el document d’identitat del conductor de la furgoneta homicida de la Rambla o el carnet de conduir i tres llibretes del BBVA de l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, que podria provar que era allà en el moment de l’explosió.