Espanya rebrà 1,3 milions de dosis pediàtriques aquest dilluns. Per tant, dimecres, 15 de desembre, començarà la vacunació a infants d’entre cinc i 11 anys a Catalunya. Rebran dues punxades de Pfizer en un espai de temps de vuit setmanes. La decisió ha generat dubtes i inquietud entre les famílies, però els experts avalen la vacuna i recomanen administrar-la a la canalla.

Més de cinc milions d’infants ja estan vacunats

La vacuna de Pfizer té l’aprovació de l’EMA, de l’Agència de Medicaments i de la Comissió de Salut Pública, per això els pediatres asseguren, des de fa dies, que és segur vacunar la canalla. Se n’ha fet un assaig clínic amb gairebé 3.000 infants i ja s’ha començat a administrar en altres països.

De fet, Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria, en una entrevista a ‘El suplement’, de Catalunya Ràdio, subratlla: “Tenim gairebé cinc milions de nens vacunats als Estats Units i el Canadà i un milió d’infants que ja tenen les dues dosis, i no n’hem vist cap efecte advers greu”.

Benefici individual i per a la comunitat

Els experts expliquen que la majoria d’infants que passen la malaltia ho fan amb símptomes lleus, però recomanen la vacuna entre els petits de la casa per evitar la covid persistent, que afecta el 5 % d’infants, o quadres inflamatoris multisistèmics. Per això, Pineda remarca que la vacuna és una protecció individual, però també una protecció de la comunitat.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford. En una entrevista al ‘Via lliure’, de RAC1, ha considerat que l’aprovació de la vacuna pediàtrica és una bona notícia per als infants que tenen altres patologies com obesitat, asma o malalties greus com càncer: “Hauríem de vacunar el 100 % de nens que tenen patologia i el 100 % de nens que conviuen o estan en contacte amb gent vulnerable”.

La gran notícia de l’aprovació de la vacuna és per als nens que tenen patologia prèvia i tenen un risc més alt d’ingrés
Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford

També s’ha referit a aquesta qüestió Antoni Soriano, pediatre de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències del Vall d’Hebron. Subratlla que encara no se sap quin impacte tindrà la vacunació de la canalla en la comunitat, però afegeix: “És injust vacunar-los només per ajudar la comunitat. El benefici, encara que sigui mínim, també és per a ells”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a