La Plataforma + Drets i + Justícia Social, CCOO, UGT i altres organitzacions han convocat una manifestació aquest diumenge, 12 de desembre, per “defensar els drets socials, polítics i civils per a tothom, i per avançar cap a una societat basada en la igualtat i la justícia social“. Han donat suport a la convocatòria una seixantena d’entitats i partits polítics com En Comú Podem i Esquerra Republicana.

La marxa ha començat a les 12 del migdia a la plaça d’Urquinaona i ha congregat un miler de persones segons la Guàrdia Urbana i 5.000 segons l’organització. Els manifestants han caminat fins a la plaça de Sant Jaume, on l’actor Àlex Casanovas ha llegit el manifest. Ha destacat la necessitat d’unir-se per un objectiu: “Els grans canvis socials i democràtics s’han aconseguit des de la societat civil organitzada”.

La plataforma fa una crida a la participació de la ciutadania i de les entitats per tal de reivindicar 12 punts entre els quals hi ha, per exemple, la derogació de les reformes laborals per posar fi, diuen, a la precarietat laboral, el reforç dels serveis públics, la pujada del salari mínim interprofessional fins als 1.000 euros o la regulació del preu de l’habitatge i de l’electricitat, que darrerament està superant límits històrics.

Els sindicats reclamen justícia social

Camil Ros, secretari general d’UGT, ha assegurat que l’única manera de fer sentir les seves demandes és sortir al carrer. Ha denunciat malestar social i ha reclamat justícia social: “Ningú pot quedar exclòs d’aquesta societat. Necessitem polítiques públiques i polítiques d’estat del benestar que proporcionin un ingrés a cada llar”.

Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya, ha coincidit en la necessitat de polítiques públiques i ha denunciat que, a Catalunya, una de cada quatre persones viu en risc de pobresa. A més, ha criticat que “en plena emergència sanitària les portes dels CAP estiguin col·lapsades”.

De fet, les conseqüències de la crisi sanitària han estat molt presents en la protesta i sindicats i entitats han remarcat que la pandèmia continua. Jordi Giró, president de CONFAVC, ha sentenciat: “Estem immersos en un bucle i no en sortim”. I ha denunciat que molta gent jove no té feina i la dificultat per accedir a l’habitatge.

La Marea Pensionista no hi participarà

L’estabilitat i la suficiència del sistema públic de pensions són una altra de les reivindicacions proposades per les entitats convocants. Malgrat això, la plataforma Marea Pensionista ja ha anunciat que no hi participarà.

Mitjançant un comunicat expliquen que consideren que aquest acte “té un caràcter restringit”. De fet, asseguren que ni tan sols hi han estat convidats, i que van conèixer aquesta convocatòria a través dels mitjans. En aquest mateix comunicat expliquen com creuen que aquesta convocatòria “apareix en un moment en què les direccions de CCOO i UGT, d’esquena a la societat i als seus propis afiliats, han estat còmplices en l’aprovació d’una reforma de les pensions que redueix la capacitat de revaloració, perpetua la prolongació del treball obligatori fins als 67 anys i obre la porta a la privatització”.