PERE SOLER, director general de Serveis Penitenciaris "A la Zona Franca tindrem els preventius primaris, això vol dir que són aquelles persones que entren per primera vegada en un centre penitenciari. Volem que aquest centre no s'assembli típicament a la presó, sinó que sigui un centre més amable, perquè potser aquestes persones, en un període de temps, són absoltes. Nosaltres vam reajustar el pla d'equipaments penitenciaris perquè el 2012 en principi hi havia d'haver 12.000 interns i en aquest moment en devem tenir 9.450. Però ara la tendència comença anar un altre cop cap amunt, llavors es preveu que el 2016 tornem a estar amb els 12.000 interns. Tenim gent a la presó que no hauria d'estar a la presó, perquè són persones que segurament hi han accedit per manca de recursos dintre la delinqüència i aquesta gent no necessita un tractament sinó més assistència, recursos i més suport perquè aquesta gent pugui treballar. Jo sempre defenso que nosaltres poguéssim fer un Codi penal. Hi ha hagut moltes reformes que només han fet que endurir les penes de presó, si nosaltres féssim una llei d'estrangeria evitaríem que quan surten de la presó han de ser expulsat i, per tant, no poden treballar i si no són expulsats els entrem en un circuit de marginalitat."

Pere Soler ha assegurat que el nou centre d’interns preventius que s’ha de construir a la Zona Franca no serà un edifici amb gran murs, tal com es caracteritzen les presons. Segons Soler, la intenció és que la nova construcció sigui un “centre amable” perquè hi haurà persones que mai abans no hauran estat internades i també perquè hi ha qui s’hi estarà un breu període de temps. També s’ha referit a les millores d’habitabilitat que guanyaran els reclusos i el personal de presons amb la construcció d’aquest edifici i de també amb el nou centre de règim obert de la Zona Franca.

Soler s’ha referit al procés català i ha assegurat que “ho faríem diferent” en cas que Catalunya esdevingués independent. Es canviaria el Codi penal i es faria una nova llei d’estrangeria, ha afegit. Segons el responsable de Serveis Penitenciaris, “tenim a la presó gent que no hi hauria d’estar”. Es referereix a “persones que segurament hi han accedit per manca de recursos”. Soler també s’ha referit al descens d’interns en els darrers anys i ha assegurat que és una qüestió cíclica. Actualment a Catalunya hi ha 9.450 presos i s’estima que de cara a 2016 la xifra torni a repuntar fins als 12.000. La tendència, ha afirmat Soler,  serà després un altre cop a la baixa.