De nou milions de turistes l'any 2012... A poc més de dos milions de visitants des que la zona monumental del Parc Güell és de pagament. Una reducció del 77%. Per l'Ajuntament, els objectius de racionalitzar l'afluència de públic i reduir la massificació han quedat assolits. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "Per nosaltres evidentment la valoració és positiva. Recull la finalitat amb la qual vam posar en marxa aquest procés. Precisament amb aquesta disminució, els visitants poden fer una visita de més qualitat." I això és possible perquè l'ocupació de l'aforament màxim permès ha arribat al 68%. Amb aquesta regulació, s'han registrat més de 123.000 accessos de veïns i escolars que entren a la zona monumental amb una carnet especial, sense pagar. Representen el 5,6% de les persones que hi passen diàriament. Per altra banda, més de 3.500 persones hi han accedit de manera gratuïta amb el registre Gaudir+BCN, una acreditació que no tothom coneix i per això ara el repte és fer-ne més difusió. "Així com els veïns de l'entorn ho han tingut molt clar, el veí que viu a Sant Martí o a Ciutat Vella no sap que pot tenir aquesta targeta. L'objectiu que tenim ara és fer entendre als barcelonins que ells també poden entrar gratis al Parc Güell." Per inscriure's al registre Gaudir+BCN cal anar personalment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la plaça de Sant Miquel. El consistori vol facilitar aquest tràmit i no descarta poder fer-lo a qualsevol OAC de la ciutat.

El nou model de regulació del Parc Güell només afecta el 7,9% de la superfície i ha permès resoldre els reptes de sostenibilitat de l’espai i de massificació, com prova que 1.200 persones entraven simultàniament cada quart d’hora. El total de visitants suposa ara una ocupació del 68,33% sobre l’aforament del parc, només una mica més de les dades facilitades al juliol. El 20,42% dels qui visiten el Parc Güell ho fan mitjançant les visites en grup i un 4,85% són visitants amb entrada gratuïta per ser titulars de la targeta rosa, anar a les escoles del parc, tenir el Gaudir+BCN o ser nens de zero a sis anys.

Pel que fa a les nacionalitats dels visitants, els provinents de Catalunya, sense comptar els veïns de la zona, representen un 0,51%, mentre que n’hi ha un 6% que és originari de la resta de l’estat espanyol. Un 20,74% prové de països de la Unió Europea i un 2,67%, d’altres països europeus, excloent-hi Rússia, que representa ja un 7,48% del total de visitants. De l’altra banda de l’Atlàntic, el parc rep un 29,71% de visitants de l’Amèrica Llatina, un 9,34% dels Estats Units i un 8,82% del Canadà. El 14,73% restant correspon a turistes d’altres parts del món.

Per altra banda, l’app del Parc Güell s’ha consolidat com la cinquena aplicació municipal més popular, amb 47.726 descàrregues fins al mes de setembre. L’aplicació permet una vista guiada completa per la zona monumental i està disponible en set idiomes.