Segons Miguel Ángel Aguilar, responsable de la Fiscalia de Delictes d’Odi, el fet que la víctima no sigui “feixista” no impedeix que es condemnin els tres agressors amb l’agreujant de delicte de discriminació ideològica. En aquest cas considera que la motivació de l’atac es manté tot i que sigui “per error” i, per tant, no canvien els fonaments del delicte imputat.

L’agressió va tenir lloc l’11 d’octubre davant de La Torna, després d’una assemblea sobre la situació política a Ucraïna organitzada pel Comitè Català de Solidaritat amb els Antifeixistes Ucraïnesos. Alguns assistents a la trobada van fer fora del local un grup d’ucraïnesos, a qui van acusar de defensar “opinions de caire feixista”. En aquest moment, segons fonts jurídiques, alguns participants a l’assemblea van enviar un missatge per WhatsApp per alertar que hi havia “nazis” al local, justament un dia abans del 12 d’octubre. Aquest missatge va provocar que unes vuit persones d’ideologia antifeixista esperessin els ucraïnesos a la sortida del local i els increpessin amb empentes i puntades de peu.

Una vegada al carrer de Sant Pere Màrtir, un jove de 25 anys i d’ideologia antifeixista va colpejar amb un casc el cap d’un ciutadà ucraïnès de 56 anys. Segons alguns testimonis, en el moment de l’atac, que va ser sobtat, l’home “no estava fent res”. L’agressió ha tingut conseqüències greus: l’home té lesions severes cranials i cerebrals, i continua en estat crític ingressat a la unitat de cures intensives. A més de l’home, l’agressió també va provocar dos ferits lleus.

L’evolució mèdica de l’home, que fa 13 dies que està hospitalitzat, és incerta. Es tracta d’un turista de 56 anys que havia arribat a Barcelona de vacances el 14 d’octubre, un dia abans de l’agressió, acompanyat de la seva dona. La parella va acudir a l’assemblea acompanyada de l’amic que havien vingut a visitar.

Els tres autors de l’agressió, de 25, 26 i 27 anys, van ser detinguts pels Mossos d’Esquadra el 15 d’octubre. L’autor directe del cop està en presó preventiva per un delicte d’homicidi amb grau de temptativa i els altres dos agressors han quedat en llibertat amb càrrecs acusats d’un delicte de lesions.

Els Mossos d’Esquadra desvinculen La Torna de l’agressió perquè el local no estava vinculat a l’acte i només va cedir l’espai.