protectors solars alerta

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va ordenar aquest dijous la retirada del mercat i el cessament de la comercialització de diversos lots de sis protectors solars facials, com a mesura de precaució, després de comprovar que l’etiquetatge no era correcte i que no complien amb el factor de protecció. L’agència ha tingut coneixement de suposats incompliments en l’etiquetatge d’aquests productes a través d’un estudi realitzat per l’OCU.

Tot i la retirada, l’AEMPS ha informat que no s’han notificat cremades solars relacionades amb cap dels productes.

Els lots i les marques afectats per l’alerta

Els lots afectats de les marques Rituals Invisible Sun Protection Face Cream SPS 50+, Vichy Capital Soleil Creme Onctueuse Protectice SPF 50+ i Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF 50+ informen en el seu etiquetatge d’una protecció qualificada de “molt alta”, mentre que, en els assajos proporcionats per l’OCU, és “alta”.

Pel que fa als lots afectats de Nivea Sun Protección Facial Sensitive SPF 50, Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milky Fluid SPF 50 i Piz Buin Hydro Infusion Sun Gel Cream Face SPF 50, ofereixen una protecció “alta”, però els valors de protecció solar no concorden amb els que figuren a l’etiquetatge.

quadre cremes retirades
Les marques i els lots de les cremes solars afectades. Font: AEMPS

Les empreses ja han estat informades de les mesures

Les empreses ja han estat informades de les mesures que s’han pres a causa dels incompliments detectats. Els protectors solars a la Unió Europea es consideren productes cosmètics i han de complir una sèrie de garanties sanitàries establertes per legislació.

Els cosmètics no estan sotmesos a un procés d’autorització prèvia per part de les autoritats abans d’introduir-los al mercat. El responsable del producte és l’empresa que figura a l’etiqueta, la que ha de garantir que el producte és segur i eficaç i que compleix amb tots els requisits exigits per la normativa.