Més clar no ho poden dir. "Pido que se repita el examen en condición de igualdad" Més d'una vintena d'opositors a la Guàrdia Urbana han presentat aquesta tarda a l'Oficina d'Atenció Ciutadana queixes per les presumptes irregularitats que hi va haver durant una de les proves d'accés. Se sumen així al més d'un centenar de denúncies que ja han rebut la síndica de greuges i els sindicats per la utilització de mòbils i la poca vigilància per evitar que es copiés durant la prova. La majoria d'aspirants confien que finalment el tribunal de l'oposició anul·li la prova i es repeteixin els exàmens. SERGIO MOYA "Es que ha sido una pantomima" EVA MARÍA SANTIAGO "Tengo la confianza de que se anulen pq creemos en el ayuntamiento" Mentre no arriba la decisió, els aspirants a les 113 places d'agents segueixen preparant-se per a la propera prova, que serà, segons el calendari previst, el 29 de juliol. PERE "Intentas oblidar-te del que ha passat però estàs desmotivat, intento que no m'influeixi." Des de l'Ajuntament asseguren que s'investigaran les incidències que s'haurien produït durant l'examen. Està previst que aquesta setmana el tribunal de l'oposició es reuneixi per analitzar-ho. Una decisió que els aspirants esperen que es produeixi abans de divendres, data en què sortiran les notes d'una de les proves.

Els aspirants s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per anar després a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, on han rebut l’assessorament dels sindicats i han presentat una instància. La majoria demana que s’investiguin els fets i que, si es demostra el que denuncien, es repeteixi l’examen.

Ens hem organitzat a través de les xarxes socials i hem quedat aquí no només per presentar la nostra queixa, sinó també per desfegar-nos”. La Marta Romeu diu que encara no ha acabat de pair el que va passar durant l’examen i es mostra indignada amb la resposta del consistori, que aquest dilluns ha anunciat que investigarà els fets, però ha matisat que no tenia constància de cap problema durant la realització de la prova. La Lorena dóna la raó a la seva companya i assegura que ella va intentar queixar-se de les circumstàncies en què es va examinar: “hi havia molt xivarri, la gent copiava, i quan vaig aixecar la mà per dir-ho, van demanar silenci per continuar amb la prova”. Les dues asseguren que, si el tribunal organitzador de l’oposició no va rebre cap queixa és perquè, en aquell moment, no van reaccionar. “Molts vam pensar que era un fet aïllat, a la nostra aula, però, en acabar l’examen i comentar-ho amb altres companys, vam adonar-nos que tot havia estat un descontrol”, justifica la Marta.

En total una trentena de candidats s’han reunit aquest matí per presentar conjuntament una instància a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, a la plaça de Sant Miquel. Segons el representant de CCOO a la Guàrdia Urbana, Joan Moreno, aquest matí s’hi han presentat unes 30 reclamacions. Aquesta tarda hi ha hagut una nova convocatòria en què s’hi han presentat una vintena d’opositors. Vicente Arranz, del sindicat UGT, s’ha mostrat prudent: “primer cal analitzar els fets, i després veurem si se sol·licita una nova convocatòria d’examen”. Per Joan Moreno, de CCOO, “si el que ha passat és cert, és inadmissible, perquè es tracta d’un procés públic de selecció, i si cal demanarem que es repeteixi la prova”. Moreno afegeix que fets com aquests fan mal a la imatge de la Guàrdia Urbana, i que ja han demanat un informe al consistori per intentar esclarir què va passar dissabte.

Emplenant impresos al carrer

Un cop els candidats que volien presentar la queixa han arribat a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, han hagut d’esperar-se a la porta, ja que només poden entrar a la vegada sis persones en aquest equipament. Els representants sindicals que els acompanyaven han entrat a recollir els impresos per a la instància, que molts han emplenat a les portes de l’oficina, en espera de poder accedir-hi per presentar-los a títol individual, tot i que la reclamació és col·lectiva. En l’imprès, a banda de les dades personals, hi han d’explicar què demanen, quin és el motiu de la queixa o petició i si poden aportar proves o elements que reforcin la demanda. Un cop han anat acabant d’emplenar el formulari, els aspirants han entrat un per un a presentar els documents. En Roberto Palomino, aspirant a agent de la Guàrdia Urbana des de l’any 2010, diu que no sap si serà útil reclamar, però considera que cal intentar-ho.

A pocs metres de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà on s’han dipositat les queixes, ha comparegut el president del Grup Municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, per demanar explicacions al consistori donat el “cúmul de denúncies rebudes”. Fernández Díaz ha dit que el consistori haurà de ser convincent en la resposta, ja que és obvi que “alguna cosa ha fallat”. Tot i això, el president del grup popular ha dit que no vol prejutjar i que cal esperar que s’investiguin els fets. Si en els propers dies no hi ha una resposta per part del govern municipal, Fernández Díaz ha dit que demanarà compareixences en les comissions de la setmana que ve. El govern municipal tampoc no ha volgut fer declaracions sobre la qüestió aquest dimarts, ja que ahir va enviar un comunicat.

Enmig d’aquest enrenou, fa unes hores han començat a aparèixer a les xarxes socials candidats que discrepen de la versió majoritària i que demanen que no s’impugni l’examen perquè consideren que es va desenvolupar amb normalitat.