Soroll, brutícia, problemes de seguretat i manteniment de les zones comunes són els principals inconvenients que destaquen alguns veïns afectats pels pisos turístics. JOAQUIM SÁNCHEZ LLORO, veí del Fort Pienc "Aquestes coses no havien passat mai a la vida i estan passant ara i cada vegada es van degenerant més. Aquestes coses són les que volem evitar, vam decidir reformar els estatuts i puntualitzar què era necessari per viure a la nostra comunitat." Aquesta és una de les mesures que els recomanen els experts en dret, acollint-se a la llei catalana de la propietat horitzontal. JOAN MARIA CASAS, advocat i administrador de finques "Hi ha hagut un moviment dins les reunions de comunitats de propietaris, per veure quina és la possibilitat de poder impedir aquesta utilització." Les zones amb més concentració d'apartaments turístics són la Dreta de l'Eixample, la part sud del passeig de Sant Joan i la Sagrada Família. JOAN ITXASO, AV Sagrada Família "La manera de lluitar contra aquesta situació és que les comunitats de veïns, i en aquest sentit nosaltres estem orientant que ho facin, aprovin uns estatuts en els quals es prohibeixi l'activitat turística." L'altre instrument més eficaç és, un cop l'activitat turística està en marxa, denunciar-ne les molèsties. JOAN MARIA CASAS, advocat i administrador de finques "El que aconsellem és, si no es pot evitar el pis turístic, procedir a donar part a la policia de l'existència d'aquest pis turístic." Això és el que aconsella també la policia de proximitat i el que s'ha recomanat en els plenaris i audiències públiques, quan els veïns hi ha anat a denunciar casos. Les associacions de veïns creuen que és urgent canviar la llei perquè la consideren massa permissiva. Actualment, per obrir un apartament turístic, només cal comunicar l'activitat a l'Ajuntament.

Mentre esperen l’aprovació de canvis legals que augmentin el control dels apartaments turístics, cada cop més presents en diferents zones de l’Eixample, algunes comunitats de veïns han optat per impedir l’obertura d’aquesta mena de pisos incloent la prohibició als estatuts de la comunitat. Els administradors de finques asseguren que, segons la llei catalana de propietat horitzontal, és una opció totalment vàlida per impedir l’obertura de nous apartaments turístics en un edifici residencial, tot i que no per fer tancar els que ja estiguin oberts.

Davant les queixes per soroll, brutícia o problemes de seguretat i manteniment de les zones comunes, en edificis amb apartaments turístics ja en funcionament, els veïns recomanen denunciar tots aquests fets als Mossos d’Esquadra, perquè en quedi constància. Això és el que aconsella també la policia de proximitat i el que s’ha recomanat en els plenaris i audiències públiques, quan els veïns hi ha anat a denunciar casos.

Les associacions de veïns segueixen reclamant, però, canvis normatius que frenin la proliferació de pisos turístics a la Dreta de l’Eixample, la part sud del passeig de Sant Joan o la Sagrada Família. El nou Pla d’usos de Ciutat Vella obliga aquests apartaments a concentrar-se en edificis destinats exclusivament a aquesta activitat, cosa que ha comportat la queixa de l’associació Apartur.