Cadenats i piquets a les portes, és el que s'han trobat a primera hora del matí tots aquells que volien accedir a la central de la Universitat de Barcelona. Després de passar-hi la nit, grups d'estudiants han tancat literalment aquest edifici històric. També s'han bloquejat els accessos d'entrada a la Politècnica i l'Autònoma. MARTÍ GRINGBERG, membre de l'Assemblea de Filologia de la UB "Diem que tanquem les portes per obrir-les a tothom, perquè la universitat sigui pública i accessible a tothom i que no s'obri només per a la gent de classe alta i que la gent de classe de treballadora no pugui accedir a la universitat, que és el que està passant." MARIA COLOM, estudiant de la UB "Hem arribat amb la intenció de venir a fer classe i ens hem trobat les portes tancades amb cadenes i piquets que no ens deixaven entrar. Com a estudiant estic en contra de la pujada de taxes, però crec que hi ha altres maneres de fer-ho perquè ja que hem pagat les classes, tenim dret a fer-les." La Plataforma convocant, que agrupa professors, estudiants i treballadors dels centres, protesta per l'increment de les taxes universitàries. ORIOL SAULEDA, estuiant de la UB "La pujada d'un 66%, i el pla que s'està fent per a 2015 que vol privatitzar la universitat, el fet que estan fent fora professors i baixant els sous." El seguiment de la vaga ha estat desigual. A la facultat de filologia de la UB la imatge dominant ha estat aquesta.... però en canvi a Matemàtiques s'hi han impartit classes. A la Pompeu Fabra, hi havia alumnes a les aules però també rere les pancartes. A banda de la convocatòria de vaga, la plataforma també ha impulsat la manifestació que ha arrencat de la plaça de la Universitat.

Fotografia: Llorenç Barber

La d’aquest dijous ha estat la primera jornada de vaga d’aquest curs, convocada per la PUDUP i secundada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Consell d’Estudiants de Catalunya (Ceucat).

A la pancarta de la capçalera els estudiants hi han escrit “Contra la dictadura de la por, protegim l’educació”. D’aquesta manera els estudiants han escenificat el rebuig a l’augment de les taxes, que aquest curs han suposat increments de fins al 66% respecte de l’any passat, la pujada més important de la història de la universitat catalana.

Les mobilitzacions han començat aquest dijous a primera hora del matí amb talls de trànsit en diversos punts de la ciutat. La manifestació pel centre de la ciutat ha transcorregut en un ambient tranquil malgrat que alguns manifestants han cremat un caixer al Passeig de Gràcia amb Provença, han intentat cremar també una bandera europea que hi havia al carrer, han llençat alguns ous a la seu de Convergència i Unió i han cremat un ninot a la porta de l’edifici. Els incidents, però, han estat aïllats fins aquest migdia.

Els motius de la vaga

Aquest curs quatre de cada 10 estudiants universitaris catalans han vist augmentar un 66% el preu de les matrícules universitàries, el màxim previst pel Ministeri d’Educació. La Generalitat va insistir, abans de l’augment de preus, que el topall estaria directament relacionat amb la renda de cada alumne i va establir set llindars de preus. L’encariment s’ha situat entre els 151 euros per a les rendes més baixes i els 948 euros per a les rendes mitjanes. Diverses unitats públiques com ara la UB o la UAB van posar en marxa de forma urgent diversos plans per fraccionar el pagament dels estudis i evitar que els alumnes haguessin d’abandonar la carrera. També alguns rectors han afirmat que consideren excessiu l’encariment dels estudis superiors.

Segons un estudi de l’Observatori del Sistema Universitari que es va publicar el mes de juny, els estudis de grau de primer i segon cicles universitaris s’han encarit entre un 13% i un 25% per sobre de l’IPC en 10 anys. Segons aquesta mateixa anàlisi, l’augment en la dotació d’algunes beques -les adreçades als estudiants en situacions econòmiques més precàries- no compensa l’encariment generalitzat dels estudis superiors.