El càncer de pulmó de cèl·lula petita és un tipus de tumor molt vinculat al consum de tabac. Sovint es detecta quan ja no es pot operar i acostuma a afectar altres òrgans com ara el cervell. Per evitar-ho, els malalts s’han de sotmetre a radioteràpia preventiva, un tractament que en més d’un 70 % dels casos provoca pèrdues de memòria. Aquest efecte secundari podria tenir els dies comptats segons un estudi que lidera l’Hospital del Mar.

150 pacients han participat en l’estudi

Els investigadors han demostrat que si es protegeix l’hipocamp, la part del cervell encarregada de l’aprenentatge i la memòria, el pacient conserva intacta la capacitat per recordar fins i tot dos anys després de sotmetre’s a la radioteràpia.  Es tracta d’un estudi en fase III i s’han analitzat dades de gairebé 150 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula petita sense metàstasi cerebral. La investigació també ha estudiat l’impacte d’aquesta nova forma de tractament sobre la qualitat de vida dels pacients, els efectes secundaris, la incidència de metàstasi al cervell, la supervivència i els canvis en el volum de l’hipocamp.

El tractament del futur

Si es confirmen els resultats d’aquesta investigació en altres estudis que s’estan fent en l’àmbit europeu i americà, s’haurà de modificar el tractament tradicional. Per tant en un temps, la protecció de l’hipocamp en la radioteràpia preventiva es podria convertir en el tractament habitual. Per aconseguir-ho, però, es necessiten equips avançats, ja que només d’aquesta manera es pot modular l’abast i la dosi de radiació que s’emet a cada zona.