Barcelona és aquesta setmana la capital mundial de la fotobiologia amb la celebració del World Congress on Light and Life. Per primera vegada, 700 experts provinents de 49 països es troben a la capital catalana per analitzar l’ús de la llum en la medicina i el medi ambient. El propòsit d’aquesta disciplina és “buscar aplicar els efectes de la llum per millorar la salut i el benestar humà i del planeta”, segons el president del congrés i de l’European Society for Photobiology (ESP), l’ investigador de l’Institut Químic de Sarrià (IQS) School of Engineering, Santi Nonell.

Llum contra tumors i bacteris

Santi Nonell ha avançat que, durant el congrés, s’abordaran algunes de les formes més innovadores de fer arribar llum als òrgans interns, “el que obre la porta al tractament de tumors profunds”. “L’altra gran novetat és la constatació creixent que la teràpia fotodinàmica és efectiva contra els microorganismes resistents als antibiòtics i pot constituir una alternativa a la pèrdua d’eficàcia dels mateixos”, ha afegit el científic. La tercera gran novetat, segons Nonell, és la fotofarmacologia, “que permet l’activació i inactivació selectiva d’un fàrmac mitjançant llum, el que potser pugui proporcionar un gran control de, per exemple, el dolor”.

Centenars de ponències

Al congrés, coorganitzat per International Union of Photobiology (IUPB) i European Society for Photobiology (ESP), s’obriran espais per debatre les investigacions i desenvolupaments tecnològics més recents de la fotobiologia. En total s’impartiran 16 conferències plenàries i se celebraran al voltant de 60 simposis, amb més de 700 ponències.

El programa abraçarà sis àmbits, la fotobiologia humana i fotomedicina, la teràpia fotodinàmica, la fotobiologia i el medi ambient, els fotosensors biològics, la fotobiologia de les plantes i la fotobiologia física i química. Alguns dels especialistes més destacats que està previst que assisteixin al congrés són Janet Bornman, copresidenta del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), Seok-Hyun Andy Yun, professor de la Universitat de Harvard (EUA), conegut pels seus descobriments en el camp dels làsers biològics, i Dirk Trauner, pioner en el camp de la fotofarmacologia.