Els Mossos d’Esquadra han denunciat un home de 36 anys que va efectuar diversos vols amb dron a Barcelona, fet que va posar en risc la seguretat aèria. El pilot enlairava el dron des del balcó de casa seva, a la plaça d’Ildefons Cerdà, i realitzava rutes de més de sis quilòmetres de distància, enlairant-se per sobre dels 250 metres (el doble del permès) i sense la documentació necessària. L’home, que ha comès una infracció administrativa per infringir la normativa aèria, podria ser sancionat amb una multa de fins a 220.000 euros.

Vols en dron amb finalitat recreativa

En roda de premsa, els Mossos han explicat que ho feia amb una finalitat recreativa i amb un equip valorat en uns mil euros d’un model comercial. En aquesta compareixença, els Mossos han alertat que l’enlairament de drons suposa un risc d’accident per la col·lisió amb aeronaus autoritzades -sobretot, helicòpters dels serveis d’emergències- o bé pel risc de caiguda sobre persones a la via pública.

Una de les rutes que va fer el dron

Els fets es van produir el 28 de gener. Els Mossos van identificar el vol gràcies al patrullatge que fan per supervisar les operacions amb aeronaus no tripulades que poden afectar la seguretat pública. Una vigilància que fan a través del sistema Kuppel amb una sèrie de sensors instal·lats a diferents punts que permeten detectar i geolocalitzar aparells de vol no tripulats. Els agents van muntar un dispositiu per localitzar el pilot. El van enxampar quan estava realitzant un d’aquest vols, el van identificar i denunciar.

A banda d’enlairar el dron per sobre de l’altura permesa, l’home no disposava de certificat per pilotar, no tenia assegurança de responsabilitat civil i el dron no portava la placa d’identificació.

mossos fan control de drons

Per tot plegat, els Mossos han fet un atestat a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, que pot sancionar els fets amb un import de fins a 200.000 euros pel risc de col·lisió amb altres aeronaus que sobrevolen la ciutat.