L’Escola Mestre Enric Gibert i Camins espera des de fa 30 anys l’expropiació del solar adjacent per ampliar les instal·lacions. El mur que separa aquest solar del pati de l’escola és antic i està en males condicions. Tant és així que fa uns dies la direcció del centre va haver de trucar als bombers perquè es van detectar esquerdes noves al mur. En espera dels informes oficials que certifiquin que el mur és segur, l’escola ha acordonat un terç del pati com a precaució per evitar que els infants s’hi apropin.

L’Escola Mestre Enric Gibert i Camins és una escola pública de Sant Andreu inaugurada el 1987. Des dels inicis, el projecte preveia incorporar el solar que limita amb el centre i que està catalogat com a sòl educatiu. Però 30 anys més tard, el terreny continua estant en mans privades tot i que des dels anys 90 l’escola té falta d’espai i necessita ampliar-se.

Menys espai al pati

L‘Escola Mestre Enric Gibert i Camins té aquest curs 512 alumnes. Els més petits, 150, utilitzen l’accés del carrer de Vallès per entrar i sortir de l’escola. Precisament, la porta que toca amb el mur afectat per esquerdes i que els bombers han aconsellat no fer servir els dies de vent fort. Ara tots els alumnes entren i surten pel mateix accés del carrer d’Irlanda. A més del caos que es genera a l’entrada i la sortida, l’hora del pati també és conflictiva. El mal estat del mur obliga a acordonar tota la part del pati que limita amb la paret. És a dir, per precaució no es pot accedir a la part de l’hort ni al sorral, en total un terç de la superfície del pati.

L’any passat es va esfondrar una part del mur

L’any passat una represa del mur es va esfondrar i va trencar un dels bancs del pati de l’escola. Afortunadament, en aquell moment no hi havia cap infant al pati i no va prendre mal ningú. L’Ajuntament va informar el propietari del solar, que va reparar la part afectada. Ara, però, els desperfectes han aparegut en un altre espai del mur. “L’any passat els tècnics que van venir van determinar que aquest mur s’havia de revisar cada dos anys per evitar disgustos. No ha passat ni un any i el mur torna a tenir problemes. S’hi ha de fer alguna cosa”, diu la presidenta de l’AFA de l’escola, Noemi Royes.

Pendents del vent

Tècnics del Consorci d’Educació i de l’Ajuntament estan elaborant l’informe que ha de determinar que el mur és segur. Mentrestant, els bombers han aconsellat la direcció del centre d’acordonar l’espai si fa massa vent. El director de l’Escola Álvaro Molero explica que “mirem per la finestra quan fa vent i decidim si cal tancar la part del pati propera al mur”, i han demanat al Consorci d’Educació “que ens faci arribar un anemòmetre perquè si el vent és fort o fluix és molt relatiu i volem tenir alguna eina que ens ajudi a determinar-ho”.

Les famílies estan indignades amb la situació: “Ni les famílies ni el claustre de mestres som ni meteoròlegs ni especialistes en murs i esquerdes. Només faltaria que ens haguéssim de responsabilitzar nosaltres de si el mur està en bones condicions o no. I menys de saber si fa poc o molt de vent”, diu queixant-se Royes. I afegeix: “Les famílies estem molt enfadades i preocupades. Fa 30 anys que esperem que l’Ajuntament expropiï el solar. Si perquè ens facin cas hem de molestar i fer soroll, així ho farem”.

El març d’aquest any, el Consell Plenari de Sant Andreu va donar llum verda a expropiar el solar per ampliar l’escola però, avui dia, el terreny continua sent de propietat privada.