TMB calcula que cada dia hi ha al voltant de dues accions dels grafiters al metro de Barcelona, i afegeixen molts més actes vandàlics que el personal del metro acaba frustrant. Després de la darrera acció vandàlica d’aquest cap de setmana, que ha comportat una agressió a tres passatgers, TMB afirma que la situació és insostenible i que ja no poden més. Per això, aquest dilluns han presentat una denúncia penal per danys. Demanen que les accions dels grafiters ja no es tractin com a incivisme, sinó com a delicte pels danys que s’ocasiona a un servei essencial perquè asseguren que existeix un “turisme de pintades” i que “el més greu és la violència física”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”TMB té identificats 1.000 grafiters que actuen de dia i de nit al metro de Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/mobilitat/grafiters-metro-barcelona/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

El cap de seguretat de TMB, Ricardo Ortega, afirma que fins ara no havien fet públic aquest problema “per no perjudicar la imatge de Barcelona”, una situació que ja fa mesos que els sindicats estan denunciant públicament. En aquest sentit, en una entrevista al programa Bàsics, Ortega ha apel·lat als grafiters i els ha demanat que “si volen expressar-se, que es treguin les màscares i donin la cara públicament”. Aquesta vegada, l’empresa xifra en 10.000 euros els danys ocasionats diumenge, bàsicament pintades a la paret.

Tant TMB com els sindicats del metro reconeixen que el conflicte amb els grafiters ha escalat, perquè fins ara els viatgers sempre havien quedat al marge. L’empresa té comptabilitzades totes les accions dels grafiters al metro en els darrers mesos. El 2017 van produir-se 531 pintades en vagons del metro i fins aquest octubre, el 2018 ja acumula 465 accions vandàliques als combois.

Com actuen els grafiters?

Els vàndals que pinten al metro ho fan moguts per la sensació d’adrenalina. Així ho explica TMB. De vegades hi entren durant el servei i s’amaguen per actuar quan el metro tanca. D’altres fan servir radials o bufadors per accedir a les instal·lacions per les sortides de ventilació. Actuen en grups nombrosos per pintar ràpid els combois. El més habitual és que siguin trens parats als inicis de les línies quan encara el metro no ha obert. Ara bé, també s’han donat casos en què han actuat amb gent a dins, ja siguin treballadors que acaben el torn o passatgers, com aquest diumenge de matinada. Alguns d’aquests grafiters presumeixen dels seus actes a través de les xarxes. A diversos comptes d’Instagram, per exemple, en què es poden veure, com si fossin trofeus, els metros i trens pintats.

El PP demana un reforç policial

El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha reclamat “una resposta contundent” contra els grafiters després de les agressions a passatgers. Per això, creu que cal promoure “una policia del metro” amb més vigilants de seguretat i més Mossos d’Esquadra. Fernández Díaz ha demanat també una reforma del Codi Penal perquè les accions dels grafiters siguin considerades un delicte i no rebin només una sanció administrativa.