Són els deures de ciències socials d'avui. L'Anna, una voluntària, ajuda aquest grup de nens d'escoles del districte de Sants-Montjuïc. El silenci de la Biblioteca Vapor Vell els ajuda a concentrar-se. "A casa els pares no hi són i, és clar, amb la tele em distreia i no m'hi posava." "He canviat molt. Vaig suspendre totes i ara només n'he suspès tres." Un èxit que posa de manifest que la iniciativa Espai de deures funciona. Voluntaris i monitors ajuden a fer la feina de l'escola a grups de nens especialment seleccionats per les escoles del districte. La Tatiana n'és un exemple. Avui és el seu primer dia. GLORIA BARGALLO"Com que té dues germanes a casa hi ha molt soroll i es distreu. La biblioteca és un espai de silenci." L'Espai de Deures va començar a funcionar ara fa un any, amb un grup pilot de 10 nens. Vuit d'aquests alumnes han millorat les notes. I més de la meitat han fet progressos més que notables. NÚRIA ESTERRI, coordinadora de l'Espai de deures "I també el que es constata és un canvi d'actituds, d'hàbits, de motivació. Molta regularitat que fa que després a casa els sigui més fàcil obrir un llibre." Per això, han ampliat a poc a poc el nombre de nens que es beneficien de l'Espai de deures. Aquest curs ja en són una vuitantena.

El servei funciona gràcies a monitors i voluntaris, que s’ofereixen a acompanyar un grup d’alumnes dues tardes a la setmana durant una hora i mitja. Els alumnes han estat proposats per les direccions d’algunes escoles del districte. Són nens amb problemes per aprovar les assignatures del curs.

L’Espai de deures es va inciar el novembre de 2012, amb un grup pilot de 10 nens. Passat aquest temps, els resultats demostren que la inciativa és eficaç. D’aquests 10 nens, vuit van millorar els resultats acadèmics. I d’aquests vuit, sis ho van fer de manera notable.

Segons explica Núria Esterri, coordinadora de l’Espai de deures, més enllà que els alumnes millorin les notes, el projecte ha permès “un canvi d’actituds, d’hàbits i de motivació en els alumnes, que fa després a casa els sigui més fàcil obrir un llibre”.

Aquest curs 2013-2014 un total de 80 nens participen en l’Espai de deures, repartits en vuit grups de 10. De moment, 10 centres educatius del districte participen en la iniciativa, que compta amb 26 persones voluntàries. L’Ajuntament de Barcelona finança el projecte amb una aportació de 27.775 euros.