És el solar de la discòrdia. Un terreny de prop de 5000 metres quadrats que el Consorci de la Zona Franca ha cedit temporalment a la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris de Barcelona. El podran fer servir mentre no s'hi construeixin els equipaments previstos. No són els únics. El Consorci també ha cedit una altra part dels terrenys en desús als Mossos d'Esquadra i al Sant Andreu Cricket Club. Els exlegionaris tenen la seu social a les antigues Casernes de Sant Andreu. Diuen que no entenen les crítiques i que estan disposats a compartir l'espai amb la resta de veïns i entitats de la zona. JESÚS CAÑADAS, president de la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris de Barcelona "Nosaltres hem batallat pel terreny, per què no ho han fet ells? Ells fan enredos per tot arreu i ja en tenen prou. S'ha d'anar als llocs, parlar amb les persones. s'ha d'explicar el que es vol fer i et diuen et dono o no t'ho dono. Això de fatxa i tot això, ja fa molt de temps que ha passat. La legió ara és diferent, tot és diferent". Tot i que no hi ha més peticions formals, algunes associacions critiquen que l'espai no s'hagi cedit a entitats més vinculades al barri, que fa anys que reivindiquen un espai i demanen que es deixi sense efecte la cessió. CRISTIAN ALGA plataforma Sant Andreu Antifeixista "Trobem que una entitat que promogui el feixisme i tot el que té a veure amb pràctiques militars, no té lloc al nostre barri" Els exlegionaris, però, diuen que el que fan no molesta a ningú. Ara tenen prop de 250 socis. La propera activitat serà una missa de campanya que organitzaran al pati el proper diumenge.

En l’espai, un descampat de 5.000 metres quadrats, la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de Barcelona hi farà diverses activitats; diumenge vinent, per exemple, s’hi celebrarà una missa de campanya. El propietari del recinte és el Consorci de la Zona Franca, que, com que, per ara, no pot tirar endavant el projecte de fer pisos i equipaments en aquest espai, ha decidit cedir-lo oficialment als antics legionaris, que fa anys que ja l’utilitzaven. El consorci ha cedit 2.000 metres quadrats més a la Generalitat per poder habilitar un espai d’aparcament a la comissaria que els Mossos d’Esquadra tenen al carrer de Santa Coloma.

La reacció entre algunes de les entitats del barri ha estat de rebuig. No veuen amb bons ulls que es cedeixi sòl a una entitat amb activitats lligades a l’exèrcit i poc vinculada a Sant Andreu. Aquest dimecres s’ha convocat una concentració de protesta per demanar que el CZFB revoqui la donació.

El consorci va adquirir el 2004 les antigues casernes al Ministeri de Defensa. Va pagar 83 milions d’euros per un espai de 81.000 metres quadrats de sostre per a diferents usos. La intenció és comercialitzar-los, tot i que mentre això no arriba, el CZFB ha decidit cedir espais de manera “gratuïta i temporal”.