Convocats per diverses associacions del barri, els veïns s’han concentrat a la plaça d’Orfila per entrar posteriorment al plenari del districte de Sant Andreu. Allà han llegit un manifest en què denuncien que la germandat d’antics legionaris de Barcelona ja fauns anys que fa servir fraudulentament l’espai que ara se’ls ha cedit. Asseguren que els antics legionaris hi fan desfilades i instrucció militar, “abillats amb uniformes i armes”.

Denuncien que la seu de la germandat ha estat utilitzada com a punt de trobada per a feixistes que presumptament han agredit veïns del barri durant el 12 d’octubre passat. El manifest critica que un espai de propietat municipal es faci servir per “exaltar els valors del militarisme i el feixisme”.

Els veïns demanen la revocació de la cessió de l’espai a l’entitat i que se’n replantegi la ubicació a les casernes. Volen que les decisions que afectin el barri es prenguin de manera transparent i consensuada amb els veïns i proposen la convocatòria de la Comissió de Casernes per iniciar un procés participatiu sobre els usos temporals de les casernes.

Terrenys propietat del Consorci de la Zona Franca

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va cedir de manera “temporal i gratuïta” una parcel·la de 5.000 metres quadrats a la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de Barcelona per a activitats socioculturals. El consorci també va cedir espais menors als Mossos d’Esquadra i a l’associació Sant Andreu Cricket Club.

En l’espai, un descampat de 5.000 metres quadrats, la Germandat d’Antics Cavallers Legionaris de Barcelona hi farà diverses activitats; diumenge vinent, per exemple, s’hi celebrarà una missa de campanya. L’entitat es defensa de les crítiques dient que era l’única que va optar a la cessió dels terrenys perquè no hi havia ningú més interessat. Els antics legionaris es mostren disposats a compartir l’espai amb altres entitats del barri.

El consorci va adquirir el 2004 les antigues casernes al Ministeri de Defensa. Va pagar 83 milions d’euros per un espai de 81.000 metres quadrats de sostre per a diferents usos. La intenció és comercialitzar-los, tot i que mentre això no arriba, el CZFB ha decidit cedir espais de manera “gratuïta i temporal”.